DAN DUHOVNE OBNOVE U MANASTIRU TUMANE: Mošti Svetog Zosima Čudotvorca presvučene u novo ruho

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DAN DUHOVNE OBNOVE U MANASTIRU TUMANE: Mošti Svetog Zosima Čudotvorca presvučene u novo ruho
printscreen/instagram/manastir.tumane

U svetilištu ispunjenom mirom i verom, održan je svečani obred presvlačenja moštiju Svetog Zosima, okupljajući desetine hiljada vernika iz svih krajeva. Nakon arhijerejske liturgije, mošti su litijski prenesene do isposnice, a prisutni su imali priliku da se poklone svetim relikvijama.

U srcu mirnog Tumana, svetilištu ispunjenom duhovnom snagom i verom, 16. juna 2024. godine, održan je poseban i dirljiv čin – presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog. Ujutru u 8:30, arhijerejska liturgija okupila je verne duše koje su sa pobožnošću i ljubavlju pratile svaki trenutak svetog obreda.

printscreen/instagram/manastir.tumane
Iguman Manastira Tumane arhimandrit Dimitrije

Nakon završetka liturgije, mošti Svetog Zosima obučene su u novo ruho, simbolizujući obnovu i neprekidnu vezu sa svetiteljem. U svečanoj litiji, mošti su prenesene do isposnice u kojoj je Sveti Zosim živeo i podvizavao se, podsećajući prisutne na njegovu predanost i duhovnu snagu. Ovaj čin nije samo izraz poštovanja prema svetitelju, već i svedočenje o dubokoj i trajnoj povezanosti vernika sa svojim duhovnim nasleđem.

printscreen/instagram/manastir.tumane
Novo ruho Svetog Zosima Tumanskog

- Najveća vrednost koju jedan narod može dati čovečanstvu, jeste to da iznedri svetitelja. Narod može dati naučnike, umetnike,  mirotvorce, razne velikane, ali najviše što može da učini je to da da svetitelja. Naš narod je već vekovima plodno tle koje rađa svetitelje. To nije nešto što se podrazumeva. Svaka generacija je na ispitu, mora da se potrudi da da nešto od sebe. Upravo ovaj sveti manastir je primer živog prisustva Hrista mađu nama, u svetiteljima svojim. Sveti Zosim Čudotvorac pre šest vekova osvetio je ovaj prostor i čitav ovaj kraj. I danas je živ i prisutan, sve dok smo mi živi ovde, i tvori čudesa – rekao je vladika toplički Petar u svojoj besedi.

printscreen/instagram/manastir.tumane
Episkop toplički Petar

Manastir Tumane, ukrašen blagoslovom i svetlom vere, privukao je nekoliko desetina hiljada vernika iz svih krajeva, koji su došli da prisustvuju ovom svečanom događaju. Uz presvlačenje moštiju Svetog Zosima, vernici su imali priliku da se poklone netruležnim moštima Svetog Jakova, kao i delićima moštiju Svetog Nektarija Eginskog. Takođe, čudotvorna ikona Presvete Bogorodice „Kurskaja Tumanska“ blistala je svojom prisutnošću, donoseći utehu i nadu svima koji su joj se obratili. Manastir Tumane, svojim svetiteljima i svetim relikvijama, ostaje trajni svetionik duhovne svetlosti i nadahnuća, vodeći verne duše ka svetlosti i istini, kroz molitvu i ljubav.

printscreen/instagram/manastir.tumane
Desetine hiljada vernika došlo je u manastirski kompleks u Tumanu