PrintskrinNaučnici otkrili najstariju crkvu u Jermeniji
Otkriće crkve u Jermeniji iznenadilo je arheologe, a prema dosadašnjim istraživanjima, moguće je da je reč o najstarijoj crkvi na tom području.
Arheolozi su otkrili ostatke jermenske crkve stare gotovo 2.000 godina, što je čini najstarijom građevinom tog tipa u zemlji i jednom od najstarijih na svetu. Univerzitet u Minhenu u Nemačkoj, koji je sarađivao sa timom sa jermenske akademije nauka na ovom arheološkom iskopavanju, objavio je otkriće i nazvao ga "senzacionalnim svedočenjem o ranom hrišćanstvu u Jermeniji."
Zajednički tim arheologa i istraživača otkrio je ovu zgradu tokom iskopavanja u Artaksati, nekadašnjoj prosperitetnoj metropoli i trgovačkom centru, koji je nekoliko vekova pre i posle naše ere bio prestonica drevnog jermenskog kraljevstva. Iskopavanja su deo većeg jermensko-nemačkog projekta Artaksata, inicijative započete 2018. godine s ciljem proučavanja ovog područja.
Stručnjaci veruju da je crkva koja je nedavno otkrivena u Artaksati prvobitno izgrađena u 4. veku nove ere. Ovaj vremenski period se poklapa sa izgradnjom katedrale Etčmiadzin, takođe u Jermeniji, koja se smatra prvom katedralom drevnog kraljevstva i često se smatra najstarijom katedralom na svetu.
- Zgrada koja datira iz 4. veka je najstarija arheološki dokumentovana crkva u zemlji, senzacionalno svedočenje o ranom hrišćanstvu u Jermeniji, izjavio je Aćim Ličtenberger, profesor sa Univerziteta u Minhenu koji radi na arheološkom projektu u Artaksati.
Mkrtič Zardarjan sa jermenske Akademije nauka, koji je takođe radio na projektu, posebno je napomenuo da arhitektura crkve može pomoći istraživačima da saznaju nešto novo o istoriji Jermenije.
- Crkva je u obliku osmostranog poligona, sa pravougaonim prostorijama koje izlaze iz četiri strane. To je prva osmostrana crkva poznata u Jermeniji, rekao je Zardaryan, dodajući da crkve tog oblika obično postoje u istočnom Mediteranu i mogu takođe datirati iz 4. veka.
Printskrin
Naučnici otkrili najstariju crkvu u Jermeniji
Drevna crkva podseća na rane hrišćanske spomeničke zgrade, navodi univerzitet u Minhenu. Imala je prečnik od oko 30 metara, a prvobitno je imala pod od maltera, uglavnom od peska i cementa, sa zidovima napravljenim od debelih ploča od terakote, materijala od gline koji se tada proizvodio u mestima kao što su Grčka i Italija. Delovi originalnog materijala otkriveni na mestu ruševina sugerišu da je crkva bila bogato ukrašena terakotom, verovatno uvezenom iz Mediterana.
Ostaci drvenih platformi pronađeni zajedno sa glinom pomogli su istraživačima da potvrde drevno poreklo zgrade pomoću radioaktivnog ugljen-dioksida (karbonskog datovanja), saopštio je univerzitet.
Mitropolit raško-prizrenski istakao je značaj vere i otpora u teškim vremenima, naglašavajući da, kao što je Sveti Dimitrije čuvao Solun, tako čuva Mitrovicu, te da je potrebno strpljenje i vera kako bi grad ponovo postao slobodan za hrišćane.
Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Miloš Terzić, naglasio je da Pećka patrijaršija predstavlja centar srpske duhovnosti već skoro 800 godina, uz obećanje da će se nastaviti borba za očuvanje srpskih vrednosti na tom prostoru.
Manastir na padinama Fruške gore zatekle su u ruinama monahinje, nakon čega su odlučile da svetinju podignu od temelja i načine je funkcionalnom za bogosluženje.
Porta manastira je jedinstvena po tematskom parku koji prikazuje ključne scene iz Biblije, a brojni vernici ovde dolaze i zbog vredne relikvije - pokrova Svete Petke, koji je poklon iz Rumunije.
Od Sarajeva i Podgorice, preko tihog učenika blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, do episkopskog trona – život Vladike Metodija svedoči o snazi smirenja, učenju kroz tišinu i veri koja ne grmi rečima, već govori blagim glasom duše.
Sednica kojom je predsedavao patrijarh Porfirije bila je povod za parastos ktitorima, ali i snažno podsećanje na neugaslu želju srpskog naroda da na mestu stradanja nikne duhovni svetionik celog naroda.
Deca žude za direktnim kontaktom sa roditeljima, a ne za mobilnim telefonima ili crtaćima... I ono što je važno, deca ne smeju da budu pritiskana nikad, kaže iguman Petar.
Samo nekoliko meseci nakon što su obnovile liturgijsko jedinstvo, dve drevne patrijaršije, jerusalimska i antiohijska, ponovo su u sukobu zbog jurisdikcije u Kataru.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Izgradnja konaka trajala je od 2021. do 2025. godine, a objekat je opremljen dvokrevetnim, četvorokrevetnim, petokrevetnim i višekrevetnim sobama. Sve sobe imaju sopstvena kupatila i klimatizaciju.
U vremenu kada turizam potiskuje duhovnost, jedan pravoslavni monah postao je stub zajednice – simbol nade i utehe za meštane, turiste i hodočasnike koji svakodnevno dolaze do ove bele svetinje između neba i mora.
Ove crkve svedoče o različitosti izraza hrišćanske vere kroz vreme i prostor. Bilo da su uklesane u stenu, sagrađene od kostiju ili skrivene u drvetu, sve one predstavljaju mesto susreta čoveka sa Bogom – u tišini, divljenju i molitvi.
Izgradnja konaka trajala je od 2021. do 2025. godine, a objekat je opremljen dvokrevetnim, četvorokrevetnim, petokrevetnim i višekrevetnim sobama. Sve sobe imaju sopstvena kupatila i klimatizaciju.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.