Duhovna riznica 22.08.2024 | 13:10

ZNATE LI ŠTA SU I KAKAV ZNAČAJ IMAJU SRAFIMI I HERUVIMI U PRAVOSLAVLJU? Teolog Branislav Ilić osvetljava zaboravljenu mudrost naših baka

Autor: Saša Tošić
ZNATE LI ŠTA SU I KAKAV ZNAČAJ IMAJU SRAFIMI I HERUVIMI U PRAVOSLAVLJU? Teolog Branislav Ilić osvetljava zaboravljenu mudrost naših baka
Printscreen/YouTube/Studio B

Otkrivamo duboko duhovno značenje anđela kroz oči crkvenog učenja, vraćajući se na stazu vere koju su naši preci poštovali i čuvali u srcima.

U tihim noćima, kada se svetlo kandila tiho širi po sobi, prabake, pa i bake, znale su u posebnom trenutku duhovnog nadahnuća, svoje unučiće od milja nazivati serafimima. Te reči, izgovorene s ljubavlju, nosile su sa sobom duboko duhovno značenje, koje je ukorenjeno u pravoslavnoj veri. I one su znale šta serafimi znače u pravoslavnom učenju, kako su nebeski, a tako bliski duši svakog pravoslavnog vernika.

Znale su one, često i nesvesno, da su serafimi bića koja služe samome Gospodu u nebeskoj liturgiji, i tako su iskazivale najdublje poštovanje prema onima koje vole. Međutim, danas, u vremenu kada se mnogi udaljavaju od liturgijskog života, često zaboravljamo značenje ovih pojmova, koji su nekada bili deo svakodnevnog duhovnog izraza.

Danas, međutim, u vremenu kada neki zbog udaljenosti od aktivnog liturgijskog života neki vernici ne poznaju u potpunosti značaj ovih svetih bića, otkrivamo značenje i simboliku serafima i heruvima kroz oči crkvenog učenja.

Serafimi i heruvimi su dva od devet činova anđela, duhovnih bića koja neprestano služe Bogu. Serafimi su poznati kao "oni koji gore," što simbolizuje njihovu neprestanu ljubav prema Bogu. Sa svojih šest krila, kako opisuje teolog Branislav Ilić, oni pokrivaju svoje lice i noge u znak dubokog poštovanja, dok lete i neprestano uznose slavu Gospodu. Njihovo služenje je bez prestanka, jer su najbliži Božijem tronu, u neprekidnoj vatri ljubavi i svetlosti.

Credit: Leemage via AFP / AFP / Profimedia
Prikaz serafima i heruvima na ulju na platnu Mišela de Gobelena

Heruvimi, s druge strane, često su prikazani kao mnogoočna bića, simboliše njihovu sveprožimajuću mudrost i prosvetljenje. Njihovo prisustvo na Božijem prestolu je uvek povezano sa svetlom, znanjem i duhovnim prosvetljenjem. Oni su čuvari svetih tajni, i njihova uloga u bogoslužbenom životu Crkve je od neprocenjivog značaja.

Kako kaže teolog Branislav Ilić, a prenosi sajt SPC:

- Pored vidljivog sveta, Gospodar neba i zemlje je sazdao i duhovni svet Angela Božjih, oni neprestano služe Caru Slave, ali u isto vreme služe i nama ljudima vodeći nas spasenju svojim molitvenim posredovanjem. Težnja svake hrišćanske duše jeste podražavanje Angela Božjih koji bez prestanka uznose večni slavopoj Gospodu nalazeći se u blizini Njegovoj.

Ilić dalje navodi da bogoslužbeni život Crkve daje poseban značaj serafimima i heruvimima kroz svoje pesme i molitve. Jedna od najlepših i najdubljih molitvi koja se uznosi tokom liturgije Svetog Vasilija Velikog spominje: "Jer, tebe hvale angeli, arhangeli, prestoli, Gospodstva, načala,vlasti, sile, i mnogooki heruvimi. Oko tebe stoje serafimi, jedni sa šest krila, i drugi sa šest krila: sa dva pokrivaju lica svoja, sa dva noge, a sa dva lete, i kliču jedan drugome neućutnim ustima, neprestanim slavoslovima...”

Credit: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia
Ikona Bogorodica okružena heruvimima

U ovom uzvišenom trenutku, svečana pesma Trisvetog, koju pevamo na Liturgiji, ujedinjuje nas sa ovim nebeskim bićima. Pojemo zajedno sa njima, „Svet, svet, svet je Gospod Savaot, puno je nebo i zemlja slave Njegove!” Kroz ovu pesmu, mi postajemo deo te beskonačne liturgije koja se neprekidno odvija na nebesima

Serafimi i heruvimi predstavljaju najviše činove anđela, a njihova svetost i blizina Božijem prestolu čine ih uzorom svima koji teže duhovnom životu. U njihovom služenju, prepoznajemo uzvišeni cilj svakog vernika – da kroz molitvu, post i ljubav, približimo svoje srce Bogu i uznesemo mu neprekidnu slavu.

Neka nas njihove pesme i molitve inspirišu da i sami postanemo „serafimi“ u duhu, gorući od ljubavi prema Bogu, i „heruvimi“ u mudrosti, prosvetljeni istinom Božijom. Kroz njih, vidimo put ka Carstvu nebeskom, ka večnom svetlu koje je Hristos, naš Gospod, i Spasitelj.