Duhovna riznica 16.10.2024 | 16:13

PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK TEŠKO RANJEN U IZRAELSKOM NAPADU: Dom uništen, porodica u kritičnom stanju

Izvor: Profimedia / Dimpenews
Autor: Saša Tošić
PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK TEŠKO RANJEN U IZRAELSKOM NAPADU: Dom uništen, porodica u kritičnom stanju
Profimedia

Otac Grigorije, koji godinama služi kao stub vere na jugu Libana, prevezen je u bolnicu zajedno sa suprugom, dok molitve vernika širom Bliskog istoka prate njihov oporavak.

Tragične vesti iz Libana potresle su hrišćansku zajednicu i vernike širom sveta. Izraelske bombe su pogodile dom pravoslavnog sveštenika, oca Grigorija Salouma, uništivši kuću koja je pružala utočište njegovoj porodici, ali i jednoj šiitskoj izbegličkoj porodici. Otac Grigorije, dugogodišnji paroh u Ibl al-Saqiju, teško je ranjen zajedno sa svojom suprugom i decom.

Profimedia
Dom i dvorište oca Grigorija uništeni su u izraelskom napadu

Vest o njegovom ranjavanju izazvala je buru emocija, a lažne informacije o njegovoj smrti proširile su tugu među vernicima. Televizijski kanali i društvene mreže brzo su preneli pogrešne izveštaje o njegovom mučeništvu, ali je Grčka pravoslavna arhiepiskopija Tira i Sidona ubrzo demantovala ove glasine. U zvaničnom saopštenju, potvrđeno je da je otac Grigorije preživeo i da se sada oporavlja u bolnici, dok molitve vernika odjekuju u nadi za njegovo potpuno isceljenje.

Napad je dodatno pogodio hrišćansko selo Kfour blizu Nabatieha, gde je lokalna crkva pretrpela ozbiljnu štetu, ostavljajući vernike bez svetog prostora za okupljanje i molitvu.

Profimedia

Dom i dvorište oca Grigorija uništeni su u izraelskom napadu

Otac Grigorije, poznat po svojoj posvećenosti veri i zajednici, i dalje se nalazi u teškom stanju. Njegova priča, ispunjena bolom i verom, simbol je nade i duhovne snage u trenutku velike tragedije.

Vernici  se sada okuplja u molitvi, tražeći utehu i snagu za porodicu oca Grigorija, čija hrabra borba postaje simbol vere koja prevazilazi sve nedaće.