Ovaj inovativni riblji delikates osmišljen je u Moravičkom okrugu, gde je čačanski kuvar internacionalnog iskustva savršeno spojio tradicionalne vrednosti i savremene kulinarske ideje.
U Moravičkom okrugu, gde tradicija i inovacija idu ruku pod ruku, ove godine na slavama za Svetog Nikolu zablistao je jedinstven posni delikates – čips od šarana. Ovaj specijalitet, delo čačanskog kuvara Gorana Perendije, osvojio je domaćine i goste svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa i praktičnosti, postavši centralni deo slavske trpeze.
Sveti Nikola je jedna od najrasprostranjenijih slava u srpskim zemljama, a poznato je da se u ovo vreme poštuje Božićni post. Trpeze su bogate, ali posne, pa domaćini uvek tragaju za nečim novim i zanimljivim kako bi oduševili svoje goste. Upravo je to bio podsticaj za Gorana, čoveka s dugogodišnjim kulinarskim iskustvom stečenim na raznim meridijanima.
RINA
Čips od šarana poslužuje se uz različite posne umake
- Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane. Reč je o izuzetno kvalitetnom proizvodu koji se može služiti na slavskim trpezama i kao predjelo i kao glavno jelo, ali i uz piće. Umesto čvaraka, koji dominiraju po mrsnim trpezama, odlučili smo da Čačku u postu ponudimo ovu zanimljivu alternativu - kaže Goran Perendija, prenosi agencija Rina.
Goranova kulinarska karijera proteže se od grčkih ostrva do prestižnih restorana Italije, gde je stekao majstorstvo u pripremi ribljih specijaliteta. Upravo to bogato iskustvo inspirisalo ga je da stvori inovativni čips od šarana, koji kombinuje tradicionalne vrednosti i savremene gastronomske trendove.
„Koristim posebne sosove i začine koji dodatno naglašavaju ukus ovog specijaliteta. Kroz moje ruke prošle su rečne i morske ribe, pa sam učio da ovaj poduhvat bude prilagođen našim ljudima - dodaje Goran.
RINA
Kuvar Goran Perendija ima internacionalno iskustvo
Čačanin nije zaboravio da pomene i svoj profesionalni put, koji je uključivao rad s ribljim vrstama poput brancina, orade i lososa, ali i neobične specijalitete poput ajkule.
- Uživao sam u pripremi ajkule, konkretno jedne manje vrste zvane gof, teške oko 30 kilograma. Taj izazov mi je bio poseban - priznaje on.
Za sve ljubitelje posnih trpeza, čips od šarana može biti prava revolucija.
-Ono što su čvarci na mrsnoj trpezi, to je sada čips od šarana na posnoj. Posne bombone pronašle su svog pandana dodaje Goran sa osmehom.
Moravički okrug, bogat prirodnim lepotama i tradicionalnim vrednostima, ovim potezom pokazao je da gastronomija može biti most između očuvanja tradicije i savremene kreativnosti. Za mnoge porodice koje slave Svetog Nikolu, ova inovacija neće biti samo gastronomski užitak već i simbol neprestane potrebe da se duh slavlja očuva kroz novu, inspirativnu perspektivu.
Počeo je Božićni post koji traje 40 dana, a na pitanje mnogih vernika da li uzdržanje mogu da nastave ukoliko se omrse, odgovor je dao Vladimir Pekić, sveštenik crkve Svetog Marka.
Sveštenik Miroslav Vasić objasnio je pravoslavnu praksu Božićnog posta. On ističe važnost njegove duhovne dimenzije, koja je jednako bitna kao i telesna.
U svom „Posnom kuvaru” monahinja manastira Rukumija je sakupila recepte za pripremu ukusnih jela na vodi i ulju, a priredila je i knjigu u kojoj su saveti kako da se preživi u prirodi, kao i mnoge duhovne pouke.
Iako je nekad pravi izazov naći dobar recept za posno jelo, koje se jednostavno priprema, a koji zauzvrat daje specijalitet - to ne mora da bude slučaj ukoliko ga tražite na pravom mestu.
Grčki mitropolit ističe da tehnologija može biti korisna, ali u školama i porodici mora ostati prostor za živu reč, zajedništvo i ljubav koja se ne može preneti preko ekrana.
U besedi za 17. petak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički podseća na Hristov odgovor apostolu Filipu i objašnjava da se božanstvo prepoznaje kroz dela, a ne kroz telesne oči.
Ovi stihovi iz Kurana (35:11–12) otkrivaju kako svaki trenutak života, svaki dar prirode i svaka prilika za radost dolazi iz Alahove volje, podsećajući nas da budemo svesni i zahvalni za sve što imamo.
Grčki pevač otkriva neobjašnjivo iskustvo koje ga je učinilo drugačijim čovekom, osnažilo njegovu pravoslavnu veru i probudilo unutrašnju snagu koju ranije nije poznavao.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Poslednje nedelje Velikog posta donose izazove, ali i priliku za duhovnu snagu i telesnu obnovu. Saznajte kako raznovrsna ishrana i pažljivost mogu učiniti ovaj period još snažnijim i blagoslovenijim.
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
U besedi za 17. petak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički podseća na Hristov odgovor apostolu Filipu i objašnjava da se božanstvo prepoznaje kroz dela, a ne kroz telesne oči.
Grčki pevač otkriva neobjašnjivo iskustvo koje ga je učinilo drugačijim čovekom, osnažilo njegovu pravoslavnu veru i probudilo unutrašnju snagu koju ranije nije poznavao.
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.
U trenucima životnih izazova često se pitamo kome da se obratimo – svešteniku ili psihoterapeutu? Razumevanje njihove uloge može nam pomoći da pronađemo pravi put duhovnog i psihičkog izlečenja.
Srpkinja otkrila da je u vezi sa muškarcem s kojim ima zajedničke pretke - njihove čukunbabe su rođene sestre – i pitala sveštenika da li bi njihov brak mogao biti blagosloven.
Dvodnevni program u manastiru Mileševa počinje prazničnim bdenjem, nastavlja se arhijerejskom liturgijom i trpezom ljubavi, uz bogat kulturno-umetnički sadržaj koji spaja reč, pesmu i sećanje na vekovnu tradiciju svetinje.