Ovaj inovativni riblji delikates osmišljen je u Moravičkom okrugu, gde je čačanski kuvar internacionalnog iskustva savršeno spojio tradicionalne vrednosti i savremene kulinarske ideje.
U Moravičkom okrugu, gde tradicija i inovacija idu ruku pod ruku, ove godine na slavama za Svetog Nikolu zablistao je jedinstven posni delikates – čips od šarana. Ovaj specijalitet, delo čačanskog kuvara Gorana Perendije, osvojio je domaćine i goste svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa i praktičnosti, postavši centralni deo slavske trpeze.
Sveti Nikola je jedna od najrasprostranjenijih slava u srpskim zemljama, a poznato je da se u ovo vreme poštuje Božićni post. Trpeze su bogate, ali posne, pa domaćini uvek tragaju za nečim novim i zanimljivim kako bi oduševili svoje goste. Upravo je to bio podsticaj za Gorana, čoveka s dugogodišnjim kulinarskim iskustvom stečenim na raznim meridijanima.
RINA
Čips od šarana poslužuje se uz različite posne umake
- Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane. Reč je o izuzetno kvalitetnom proizvodu koji se može služiti na slavskim trpezama i kao predjelo i kao glavno jelo, ali i uz piće. Umesto čvaraka, koji dominiraju po mrsnim trpezama, odlučili smo da Čačku u postu ponudimo ovu zanimljivu alternativu - kaže Goran Perendija, prenosi agencija Rina.
Goranova kulinarska karijera proteže se od grčkih ostrva do prestižnih restorana Italije, gde je stekao majstorstvo u pripremi ribljih specijaliteta. Upravo to bogato iskustvo inspirisalo ga je da stvori inovativni čips od šarana, koji kombinuje tradicionalne vrednosti i savremene gastronomske trendove.
„Koristim posebne sosove i začine koji dodatno naglašavaju ukus ovog specijaliteta. Kroz moje ruke prošle su rečne i morske ribe, pa sam učio da ovaj poduhvat bude prilagođen našim ljudima - dodaje Goran.
RINA
Kuvar Goran Perendija ima internacionalno iskustvo
Čačanin nije zaboravio da pomene i svoj profesionalni put, koji je uključivao rad s ribljim vrstama poput brancina, orade i lososa, ali i neobične specijalitete poput ajkule.
- Uživao sam u pripremi ajkule, konkretno jedne manje vrste zvane gof, teške oko 30 kilograma. Taj izazov mi je bio poseban - priznaje on.
Za sve ljubitelje posnih trpeza, čips od šarana može biti prava revolucija.
-Ono što su čvarci na mrsnoj trpezi, to je sada čips od šarana na posnoj. Posne bombone pronašle su svog pandana dodaje Goran sa osmehom.
Moravički okrug, bogat prirodnim lepotama i tradicionalnim vrednostima, ovim potezom pokazao je da gastronomija može biti most između očuvanja tradicije i savremene kreativnosti. Za mnoge porodice koje slave Svetog Nikolu, ova inovacija neće biti samo gastronomski užitak već i simbol neprestane potrebe da se duh slavlja očuva kroz novu, inspirativnu perspektivu.
Počeo je Božićni post koji traje 40 dana, a na pitanje mnogih vernika da li uzdržanje mogu da nastave ukoliko se omrse, odgovor je dao Vladimir Pekić, sveštenik crkve Svetog Marka.
Sveštenik Miroslav Vasić objasnio je pravoslavnu praksu Božićnog posta. On ističe važnost njegove duhovne dimenzije, koja je jednako bitna kao i telesna.
U svom „Posnom kuvaru” monahinja manastira Rukumija je sakupila recepte za pripremu ukusnih jela na vodi i ulju, a priredila je i knjigu u kojoj su saveti kako da se preživi u prirodi, kao i mnoge duhovne pouke.
Iako je nekad pravi izazov naći dobar recept za posno jelo, koje se jednostavno priprema, a koji zauzvrat daje specijalitet - to ne mora da bude slučaj ukoliko ga tražite na pravom mestu.
Jedna izgovorena reč može delovati zastrašujuće, ali Crkva nas uči da samo greh ima stvarnu moć – pokajanje, Ispovest i život u Tajnama čine svaku dušu nepobedivom pod Božijom zaštitom.
Od "izleta" u pokret Hare Krišna do misionara koji je hiljadama mališana u Sijera Leoneu postao jedina nada – životni put oca Temisa Adamsa otkriva kako se čovek menja kada izabere da pripada onima koji nemaju ništa.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žiški u besedi za 24. utorak po Duhovima razotkriva kako vaskrsli Hristos otvara ljudskom biću horizonte nevidljive veličine i večnog spasenja.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Poslednje nedelje Velikog posta donose izazove, ali i priliku za duhovnu snagu i telesnu obnovu. Saznajte kako raznovrsna ishrana i pažljivost mogu učiniti ovaj period još snažnijim i blagoslovenijim.
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
Jedna izgovorena reč može delovati zastrašujuće, ali Crkva nas uči da samo greh ima stvarnu moć – pokajanje, Ispovest i život u Tajnama čine svaku dušu nepobedivom pod Božijom zaštitom.
Od "izleta" u pokret Hare Krišna do misionara koji je hiljadama mališana u Sijera Leoneu postao jedina nada – životni put oca Temisa Adamsa otkriva kako se čovek menja kada izabere da pripada onima koji nemaju ništa.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Dok nama korica hleba izgleda obično, negde daleko njena vrednost može značiti nadu– pouka omiljenog srpskog patrijarha otvara oči i srce na ono što svakodnevno zanemarujemo.
Jedan neizgovoren pozdrav, neznatna laž ili hladan stav mogu pokrenuti lanac događaja koji menja sudbine – otac Markel (Pabuk) objašnjava kako pokajanje i molitva štite dušu od nevidljivih zala.
U pouci otac Nektarije (Morozov) govori o greškama koje izranjaju iz brzopletosti i objašnjava zašto je jedna duhovna navika ključna za svaki budući izbor.