Bratija svetogorskoj manastira nas podseća da je svakodnevna borba protiv praznih reči ključ duhovnog očišćenja i povezanosti s Bogom.
Hilandar je jedno od najvažnijih središta srpske kulture i duhovnosti. Kroz vekove, zahvaljujući relativnoj zaštiti od napada i pljačkanja, kao i sigurnosti Svete gore Atonske i njene autonomije, manastir je bio pošteđen sudbine koja je zadesila mnoge druge srpske manastire.
Međutim, osim lokacije čitava Sveta gora je pod zaštitom molitva koje se tamo neprestano izgovaraju duže od jednog milenijuma.
Ona nikada ne prestaje i sastavni je deo svakodnevnice ovog čudesnog mesta. Njene reči se čuju i tokom obeda monaha, ali i nakon što se obrok završi. O tome je jednom prilikom pričao arhimandrit Pajsije Hilandarac.
Youtube/WORLD OF ADVENTURES
Monasi Svete gore.
Koliko Svetogorci vode računa da ne padnu u praznoslovlje potvrđuje primer iz njegove priče.
- Kad se završi trpeza, monasi izlaze iz trpezarije. Kad svi izađu, kuvar i trpezar prilaze igumanu uzimajući blagoslov, a onda se bratija vraća u trpezariju, kako bi pomogli da se sredi trpeza i operu sudovi. Da ne bi došlo do praznoslovlja, jedan od onih koji je grlatiji, obrati se najstarijem od prisutnih: „Oče, blagoslovi“ i kada ovaj kaže: „Bog da blagoslovi“, on počinje da govori Isusovu molitvu, i to malo glasnije, tako da odzvanjaju cela kuhinja i trpezarija.
Kako je rekao tada arhimandrit Pajsije, molitvom se prostor čisti,a naš um zajedno za okolinom prima blažene poruke.
- Ali, ne smeta, to je molitva; ona osvećuje sav vazduh, sav prostor. I, polako, reči te molitve ulaze u naše glave.
Mudre reči oca Pajsija nas podseća da je molitva ne samo izvor duhovne snage već i most koji spaja čoveka sa Božijom blagodaću, dok praznoslovlje ostaje prepreka koja nas odvaja od istinske povezanosti s Bogom. Monasi Svete gore svedoče kako pažljivo izbegavaju isprazne reči, stavljajući molitvu na prvo mesto u svakodnevnom životu. Kroz tihovanje i molitvu, prostor se čisti, a um postaje otvoren za neprestane poruke blagoslova.
Poluostrvo Atos je prepuno različitih vrsta ptica, insekata, šumskih životinjica koje ovde uživaju u rajskoj prirodi. Ima dosta divljih svinja po šumama, ali one gotovo nikada ne napadaju ljude, baš kao i šakali i zmije.
U Donskom manastiru patrijarh Kiril blagoslovio početak mirovarenja – duhovnog i liturgijskog procesa tokom kojeg se priprema sveto miro, dok se iznad kazana danonoćno čita Jevanđelje.
Dok pravoslavni vernici čine ubedljivu većinu u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka dobila je višestruko manje sredstava od verskih organizacija s daleko manjim brojem pripadnika i teritorijalnim obuhvatom.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Jedna od većih svetinja manastira Hilandara je i bunar Svetog Save. Nalazi se ispod prozora kelije u kojoj se upokojio Sveti Simeon Mirotočivi 1200. godine.
Kancelarija za poklonike Svetog manastira Hilandara obaveštava sve zainteresovane poklonike da su termini za posetu manastiru popunjeni do kraja 2025. godine.
U Donskom manastiru patrijarh Kiril blagoslovio početak mirovarenja – duhovnog i liturgijskog procesa tokom kojeg se priprema sveto miro, dok se iznad kazana danonoćno čita Jevanđelje.
Nepoznati muškarac provalio je u crkvenu prodavnicu u Starom Mirijevu i odneo novac namenjen pomoći za decu sa Kosova i Metohije. Kamere su zabeležile njegov ulazak, a materijalna šteta je velika.
Prema Zakonu o radu, svi zaposleni imaju pravo da odsustvuju sa posla na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi, kao i da za to vreme ostvare pravo na naknadu zarade.
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.