Katoličanstvo 20.09.2024 | 21:33

VERSKI FENOMEN KOJI I DALJE INTRIGIRA CEO SVET: Vernici u Međugorju uvereni u Gospina ukazanja, uprkos odluci Vatikana da ne prizna ovaj natprirodni fenomen

Autor: Saša Tošić
VERSKI FENOMEN KOJI I DALJE INTRIGIRA CEO SVET: Vernici u Međugorju uvereni u Gospina ukazanja, uprkos odluci Vatikana da ne prizna ovaj natprirodni fenomen
Credit: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Sveta Stolica odobrila je pobožnosti na ovom hodočasničkom mestu, ali bez potvrde natprirodnog fenomena. Katolici iz svih krajeva sveta i dalje dolaze s nadom i verom u prisustvo Djeve Marije.

Iako je Sveta Stolica u najnovijem dokumentu odbila da potvrdi natprirodnost ukazanja u Međugorju, vernici ostaju nepokolebljivi u svom uverenju da se Gospa ukazuje u ovom svetilištu. Među njima je i jedna meštanka Međugorja, koja je za mostarski portal Bljesak izjavila:

- Verujem u ukazanja, često im prisustvujem. Ko nije došao ovde i bio na ukazanju, ne može tvrditi suprotno.

U četvrtak, 19. septembra Dikasterij za nauk vere Vatikana objavio je dokument kojim Međugorje dobija status nihil obstat – što znači da nema prepreka za duhovne pobožnosti na ovom mestu, zahvaljujući njegovim "pozitivnim plodovima" za vernike. Međutim, dokument koji je odobrio papa Franja ne priznaje natprirodnost ukazanja, iako priznaje značajne duhovne plodove povezane sa župom-svetištem Kraljice Mira. Tim povodom je u Katedrali Svetog Jakova u Međugorju služena misa.

Credit: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia
Na dan kada je u Vatikanu održana konferencija za medije, u Katedrali Svetog Jakova u Međugorju služena je misa

Među vernicima koji dolaze u ovo svetište, uočljiva je duboka vera i posvećenost. Hodočasnica iz Splita, sa suzama u očima, izjavila je:

- Ko veruje, priznaje srcem i dušom. Kad veruješ i dođeš, priznato je.

Njene reči odražavaju osećanja mnogih koji se i dalje nadaju da će Gospina ukazanja jednog dana biti zvanično potvrđena.

Iako natprirodni karakter ukazanja nije priznat, Sveta Stolica je prepoznala pozitivne efekte koji dolaze iz Međugorja. Među njima su brojna obraćenja, povratak ispovesti i sakramentalnoj pričesti, pomirenje supružnika, kao i duhovna obnova bračnog i porodičnog života. Takođe su zabeležena i "brojna isceljenja" koja vernici pripisuju zagovoru Marije Kraljice Mira.

Credit: Tiziana FABI / AFP / Profimedia
Kardinal Viktor Manuel Fernandez na konferenciji za medije u Vatikanu

Dokument naglašava da hodočasnici ne bi trebalo da dolaze u Međugorje zbog navodnih vidilaca, već zbog susreta sa Marijom, Kraljicom Mira, koja je za mnoge postala simbol duhovnog preobražaja. Vernica iz Kolumbije, koja je uprkos kišovitom danu stigla u Međugorje, izjavila je da je došla kako bi se "zahvalila Gospi."

Biskup Petar Palić objavio je poseban dekret koji se odnosi na duhovna iskustva u Međugorju. Naglasio je da su vernici ovlašćeni da se pridržavaju pobožnosti prema Mariji Kraljici Mira na razborit način, ali bez obaveze da veruju u natprirodni karakter fenomena. Nihil obstat označava da nema prepreka verskim aktivnostima u Međugorju, uključujući hodočašća, što omogućava katolicima širom sveta da slobodno posete ovo mesto molitve.

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, Dragan Čović, izrazio je zahvalnost na odluci Svete Stolice.

- Za nas katolike u Bosni i Hercegovini, kao i za mnoge katolike širom sveta, Međugorje ostaje mesto mira i Božije blizine, gde učvršćujemo i produbljujemo svoju veru - naveo je Čović.

Credit: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia
Međugorje

Podsećamo da je fenomen Međugorja započeo 24. juna 1981. godine, kada su šestoro videlaca tvrdili da im se Gospa ukazala, prenoseći poruke mira. Jugoslovenska biskupska konferencija je 1991. godine objavila Zadarsku izjavu, ističući da na osnovu tadašnjih istraživanja nije moguće potvrditi natprirodnost ukazanja.

Iako Sveta Stolica do sada nije donela zvaničan stav o natprirodnosti ovih događaja, postojanje pozitivnih duhovnih plodova u Međugorju ne može se osporiti. Kardinal Kamilo Ruini predvodio je posebno povereništvo koje je istraživalo fenomen i 2014. godine predalo svoj izveštaj papi. Iako ovaj izveštaj nikada nije zvanično objavljen, mediji su spekulisali da on potvrđuje natprirodnost Gospinih ukazanja tokom prvih sedam dana.

Nadbiskup Aldo Kavali, koji je papin vizitator za Međugorje, nastaviće da se brine o ovom svetilištu i njegovom fenomenu. Za vernike koji dolaze iz svih krajeva sveta, Međugorje ostaje mesto gde se oseća Božija milost i Marijina zaštita, čak i u trenucima kada se crkveni autoriteti uzdržavaju od zvanične potvrde natprirodnih pojava.