Praznici i sveci 29.08.2024 | 05:00

DANAS SLAVIMO PRAZNIK POSVEĆEN NERUKOTVORENOJ IKONI ISUSA HRISTA: Relikvija koja pobeđuje bolest i neprijatelje

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DANAS SLAVIMO PRAZNIK POSVEĆEN NERUKOTVORENOJ IKONI ISUSA HRISTA: Relikvija koja pobeđuje bolest i neprijatelje
Printscreen

Ovo sveto znamenje, stvoreno bez ljudske ruke, ne samo da je iscelilo obolelog kneza, već je svojom silom spaslo čitav grad od uništenja, ostavivši neizbrisiv trag u srcima vernika kroz vekove.

U srpskim pravoslavnim domovima danas se s dubokim poštovanjem obeležava praznik posvećen Nerukotvorenoj ikoni Gospoda Isusa Hrista, čudesnom znamenju koje svedoči o večnom prisustvu Spasitelja među vernicima. Ova sveta ikona, sačuvana kroz vekove, nosi u sebi neizmernu duhovnu snagu koja je isceljivala bolesne, vodila duše ka svetlosti vere i otklanjala nevolje onima koji su se s verom u nju uzdali.

Praznik Nerukotvorene ikone podseća nas na davne događaje iz života Gospoda, kada je njegovo lice, svetlošću božanske prirode, ostavilo svoj trag na jednom jednostavnom ubrusu. Knez Avgar, mučen gubom i bolestima, čuvši o velikim čudima Hristovim, poslao je slikara Ananiju s molbom da Hristos dođe i isceli ga.

Printscreen
Prikaz Nerukotvorene ikone Isusa Hrista
 

Međutim, Gospod, predosećajući svoje stradanje, odgovori da ne može doći, već uze ubrus i obrisa svoje lice, na kojem se upisa njegov božanski lik, savršen i prečist. Poslavši ovaj sveti ubrus knezu, Gospod je obećao isceljenje, i zaista, čim je Avgar celivao svetu ikonu, guba spade s njegovog tela.

Ovaj sveti lik, poznat kao Nerukotvorena ikona, ne samo da je iscelio kneza Avgara, već je postao simbol neprolazne vere. Kada su vekovi prošli, a idolopoklonstvo ponovo uzelo maha, ikona je bila zazidana i zaboravljena, dok Presveta Bogorodica nije otkrila njeno skrovište episkopu Edeskom Evlaviju. Njena sila se tada ponovo pokazala kada je persijski car Hozroj napao Edesu. Narod, predvođen molitvama i nadom, pronašao je svetu ikonu, i uz njenu pomoć, vojska Persijska je poražena, a grad Edesa spasena.

Printscreen
Prikaz Nerukotvorene ikone Isusa Hrista

Danas, u svetlosti ovog blagoslovenog praznika, vernici Srpske pravoslavne crkve okupljaju se u molitvi pred svetim znamenjem, noseći u srcu veru u moć Nerukotvorene ikone, koja i dalje isceljuje duhovne i telesne bolesti. Ova sveta ikona nije samo sećanje na prošle događaje, već živi znak Hristove prisutnosti među nama, kao što je bilo i u vreme kneza Avgara.

"Hriste Bože, niko se neće postideti ko se u tebe nada", stoji ispisano pod likom na kapiji Edeskoj, a ove reči i danas odzvanjaju u srcima onih koji s verom i ljubavlju prilaze ikoni, moleći za spas i blagodat. Nerukotvorena ikona Hristova ostaje svedočanstvo božanske ljubavi, veza između neba i zemlje, neprolazna svetlost koja vodi duše ka večnom Carstvu Božijem.