Mrsni recepti 05.01.2025 | 15:22

TRADICIONALNI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Samo neki pronađu novčić, a svi se oduševe njenim ukusom

Izvor: religija.rs
TRADICIONALNI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Samo neki pronađu novčić, a svi se oduševe njenim ukusom
Shutterstock Recept za testo bez kvasca

Božićna česnica, simbol porodične tradicije i blagoslova, neizostavan je deo prazničnog stola i okupljanja.

Česnica je jedna od božićnih tradicija oko koje se okuplja porodica. Mnogi ne mogu da zamisle Božić bez božićne pogače ili česnice, a brojne domaćice se pridržavaju starinskih recepata prilikom pripreme.

Sastojci

  • brašno  – 700 grama
  • mleko – 500 ml
  • jogurt – 150 ml
  • ulje – 100 ml
  • suvi kvasac – 1 kesica
  • prašak za pecivo – 1 kesica
  • so – jedna mala kašika
  • šećer – jedna mala kašika
  • jaje – 1 komad, za premazivanje

Priprema božićne česnice 

Shutterstock
Testo.

Česnica je mrsna. Prvo uzmite  250 ml mleka i dodajte malu kašiku šećera i suvi kvasac. Onda to pomešajte i ostaviti malo da nadođe. Zatim u tu posudu dodajte brašno, so i prašak za pecivo, pa lepo promešajte.

Sad formirajte udubljenje u posudi, pa dodajte 100 ml ulja, 150 ml jogurta, nadošli kvasac i ostatak mleka. Pa onda to lepo zamesite.

Nemojte da zaboravite da u hleb koji ste zamesili stavite novčic. U prethodno podmazanu tepsiju stavite testo, ali imajte na umu da bi trebalo i da otkinete delić testa pre toga i da napravite pletenicu.

I sad još premažite testo sa umućenim jajetom, a nakon toga stavite pletenicu.

Prvo ostavite hleb da nadođe nekih 15-ak minuta, a onda ga stavite u zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni nekih 45 minuta.

Dok se peče, možete upotrebiti čačkalicu kako biste se uverili da li je važa božićna česnica gotova. I na kraju zavijte česnicu u čistu krpu i ostavite je neko vreme.