Aktuelno iz SPC 25.10.2024 | 23:23

VEK SRPSKE SVETINJE U DALEKOJ AMERICI: Kako je Hram Svetog Georgija u Lorejnu postao čuvar srpskog identiteta i pravoslavne tradicije

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VEK SRPSKE SVETINJE U DALEKOJ AMERICI: Kako je Hram Svetog Georgija u Lorejnu postao čuvar srpskog identiteta i pravoslavne tradicije
Foto: SPC / Eparhija vašingtonsko-njujorška i istočnoamerička

Povodom stogodišnjice osvećenja crkve, u Lorejnu je služena arhijerejska liturgija koja je okupila Srbe i pravoslavne vernike sa svih strana kontinenta, slaveći vek postojanja hrama, bogatu istoriju i neprekinuti duhovni život koji se čuva kao najveće blago.

U rasejanju, gde se vera čuva kao najveće blago, hramovi postaju svetionici identiteta i duhovnosti, okupljajući narod oko svetlosti tradicije koja traje uprkos vremenu i prostoru. Malo je hramova u dijaspori koji, poput Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Lorejnu, mogu svedočiti o vekovnoj postojanosti i duhovnom bogatstvu koje se prenosi kroz generacije. Ovaj sveti prostor, osvećen rukom Svetog vladike Mardarija, prvog srpskog episkopa u Americi, već čitav jedan vek okuplja vernike, čuvajući živi plamen pravoslavlja i srpskog identiteta u Severnoj Americi.

Foto: SPC / Eparhija vašingtonsko-njujorška i istočnoamerička
Hram Svetog velikomučenika Georgija u Lorejnu

Jubilej sto godina postojanja proslavljen je arhijerejskom liturgijom, koja je okupila mnogobrojne vernike sa svih strana kontinenta – od Kanade do Floride. Tog svetlog jutra, pod blagim nebom, verni narod, sveštenici u svečanim odeždama, deca i hor angelskih glasova dočekali su eiskopa vašingtonsko-njujorškog i istočnoameričkog Irineja. Tokom službe, kao izraz zahvalnosti za revnost i predanost u parohijskom životu, nadležni paroh, sinđel Nektarije, unapređen je u čin protosinđela, čime mu je episkop Irinej odao počast i podsticaj za buduće uspehe.

Liturgijsko slavlje pratila je i nadahnuta beseda vladike Irineja, koji je podsetio na značaj očuvanja vere i zajedništva među srpskim narodom u dijaspori. Po završetku molitve i osveštavanja slavskih darova, hor "Njegoš," pod vođstvom dirigenta Adama Vlajnića, uzvisio je liturgijske himne, objedinjujući prisutne u jedno srce i dušu.

Proslava se nastavila u svečanoj sali, gde su, uz slavski banket, dodeljene proklamacije i gramate, a među posebno emotivnim trenucima bilo je predstavljanje monografije štampane povodom stogodišnjice hrama. Ovaj svečani jubilej ostavio je neizbrisiv trag u srcima prisutnih, čuvajući i dalje vekovnu priču Hrama Svetog Georgija kao duhovni svetionik za sve one koji su ga sa ljubavlju stvarali, gradili i sačuvali.