Aktuelno iz SPC 23.10.2024 | 19:03

SRBI U ARIZONI PROSLAVILI VELIKI JUBILEJ: Pola veka Hrama Svetog Save u Finiksu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SRBI U ARIZONI PROSLAVILI VELIKI JUBILEJ: Pola veka Hrama Svetog Save u Finiksu
Foto: SPC / Eparhija nemčka

U svečanoj atmosferi, uz prisustvo mitropolita Maksima, sveštenstva i vernika, mitropolit Grigorije je posle arhijerejske liturgije besedio o veri, milosti i važnosti ljubavi prema svakome, bez obzira na poreklo.

U Hramu Svetog Save u Finiksu, u Arizoni, proslavljena je značajna godišnjica – pola veka od osvećenja ove crkve koja okuplja pravoslavne vernike u zapadnoj Americi. Povodom ovog jubileja, mitropolit nemački Grigorije služio je arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje episkopa losanđelskog i zapadnoameričkog Maksima, kao i mnogobrojnih sveštenika.

Foto: SPC / Eparhija nemčka
Mitropolit Grigorije i mitropolit Maksim sa sveštenstvom Eparhije losanđelske i zapadnoameričke

Ova svečanost nije bila samo prilika za sećanje na pola veka duhovnog života ove zajednice, već i prilika za duboko duhovno razmatranje, koje je, kao i uvek, osvetlio besedom mitropolit Grigorije. U svojoj besedi, mitropolit je naglasio važnost današnjeg jevanđelskog čitanja, koje govori o neograničenoj milosti Božjoj i dubokoj veri žene Hananejke, ističući da su ovi aspekti ključni i za današnje vreme, posebno za vernike koji žive daleko od svoje domovine.

- Današnje Jevanđelje nas uči o Božjoj milosti i veri žene Hananejke - rekao je mitropolit, osvrćući se na priču u kojoj je Hristos, naizgled odbijajući molbu žene iz naroda koji nije bio izabran, ipak prepoznao njenu veliku veru i darovao joj milost. Ova pouka, istakao je, pokazuje da Božja milost nema granica i da je na vernicima da se, poput žene Hananejke, otvore toj milosti iskrenom verom.

Foto: SPC / Eparhija nemčka
 

- Kada Gospod vidi da neko ima iskrenu veru, On izobilno daruje svoju milost.

Svoju poruku mitropolit je proširio i na one koji žive u inostranstvu, ističući da vera i milost prevazilaze sve granice — bilo one narodnosti, bilo geografske.

- Kada nama dođe neki Hananejac, odnosno pripadnik drugog naroda, sledujući primeru samog Gospoda, zagrlićemo ga milošću i ljubavlju - naglasio je vladika Grigorije, pozivajući vernike da budu otvoreni i puni ljubavi prema svakome ko pokaže veru, bez obzira na poreklo.

Na kraju, mitropolit Grigorije je završio svoju besedu dubokom misli:

Foto: SPC / Eparhija nemčka
Mitropolit Grigorije i mitropolit Maksim sa sveštenstvom

- Sve oko nas je milost, a na nama je da se otvorimo za tu milost svojom verom - zaključujući tako poruku ovog svečanog dana, koji je okupio vernike da proslave jubilej, ali i da se duhovno osnaže i otvore za neizmernu Božju ljubav.

Ovaj značajan događaj, upotpunjen duhovnim porukama mitropolita, bio je trenutak jedinstva i podsećanja na univerzalnost vere i milosti Božje, koja, poput svetlosti, dopire do svakog ko joj verom otvori srce.