Crkve i manastiri 17.10.2024 | 10:00

ČUDO PRED IKONOM HAVAJSKE IVERSKE PRESVETE BOGORODICE: Devojčica, koja je godinama živela u mukama, isceljena njenim mirom

Autor: M.M.
ČUDO PRED IKONOM HAVAJSKE IVERSKE PRESVETE BOGORODICE: Devojčica, koja je godinama živela u mukama, isceljena njenim mirom
Printscreen/Youtube/SBN Chicago News, Shutterstock Nektarije Jangston pored Havajske ikone Presvete Bogorodice

Kada su bolje pogledali, videli da je devojčica potpuno zdrava. Sve njene rane su nestale. Ovo dete je živelo sa neverovatnim bolom od rođenja. Ceo život nije znala ništa osim bola. Ceo njen život je bio bol, patnja, a Bogorodica ju je iscelila, zaključio je Nektarije Jangston

Da ikone nisu samo slike na zidu već da deluje na ljude u svakom trenutku, možda ne uvek kako bismo mi hteli i želeli, ali deluju, primer je mirotočiva ikona Havajske Iverske Presvete Bogorice, od čijeg je mira jedna četvorogodišnja Rumunka ozdravila pre nekoliko godina. 

Havajska pravoslavna  ikona Iverske Presvete Bogorodice je, inače,  manja kopija montrealske Iveronske ikone, koja je tekla miro 15 godina, ali je nestala u oktobru 1997, kada je njen čuvar, Džozef Munjoz-Kortez, ubijen u Atini. Nova ikona je takođe počela da mirotoči 6. oktobra 2006. godine, a juna 2008, zvanično joj je Ruska pravoslavna zagranična crkva dodelila status čudotvorne i dostojne poklonjenja i dala je blagoslov da putuje i poseti mnogobrojne crkve i manastire svetog pravoslavlja. Izvorni vlasnik ikone đakon Nektarije Jangston imenovan je od strane Ruske pravoslavne crkve da bude njen čuvar i pratilac, da se stara o njenoj bezbednosti i brine.

Od tada ona putuje po parohijama Ruskog Zagraničnog, odišući smirnom gotovo neprekidno, a molitivom su se pred njom dešavala mnoga čuda, a ljudi veruju da nam ju je Bogorodica poslala kao utehu.

Upravo je njen čuvar, pre nekolio godina, ispričao priču o čudesnom isceljenju jedne devojčice, koju je preneo otac Dmitrij Zlodorev.

Priču čuvara ove ikone koju je Nektarije Jangston ispričao prenosimo u celosti:

- Supruga i ja smo ispratili ikonu u Englesku i otišli ​​u malu prelepu rusku pravoslavnu crkvu u Oksford. Tu se okupilo nekoliko stotina ljudi. Primetio sam bračni par koji je doveo svoju malu ćerku. Imala je možda 3 ili 4 godine, bila je tako mala. Sedeli su tiho nedaleko od mesta gde se nalazio hor. Video sam da je devojčica u stanju neverovatne agonije. Očigledno je da je mnogo patila, na njenom licu je bila izražena tuga. Video sam joj rane na rukama, nogama, licu, vratu. Bila je jako bolesna - pričao je .

- Pogledao sam je, ona me pogledala, blago se osmehnula i spustila glavu. Bila je to rumunska porodica. Tražili su isceljenje za svoju ćerku, čudo koje će joj pomoći. Imala je ekcem koji je izazvao plikove. A kada bi plikovi pukli, osećalo se kao da se kiselina razliva po koži.Porodični turistički aranžmani I kada su čuli da ikona Bogorodice dolazi u ovo područje Velike Britanije, odlučili su: "Možda može pomoći. Verovali su Joj, obraćali se Njoj, obraćali se Bogu". Episkop Irinej je pročitao besedu, jedan paroh znacima nagovestio da ova porodica prva treba da dovede ćerku na miropomazanje.

Printscreen/Youtube/SBN Chicago News
Havajska iverska ikona Bogorodice

- Vladika je pogledao nju i pogledao u mene. Imao je flašicu sa svetim mirom sa ikone, sipao ju je u ruke devojčice i njime joj bukvalno obrisao lice, ruke i noge. Izvinite, i dalje mi je teško da pričam o ovome, iako je prošlo nekoliko godina, jer je to za mene neka vrsta ispovesti. U tom trenutku ja, čuvar ikone Bogorodice, koji sam video toliko čuda, nisam mogao da shvatim šta se dešava. Dok ju je vladika pomazivao, ispustila je neverovatno zastrašujući vrisak zbog boli koju joj je pričinjavalo dodirivanje rana. Bilo je veoma teško čuti ga.

- Sedeo sam u blizini i sve to video. Onda sam postavio Bogu pitanje koje nikada ne smemo da postavljamo: "Zašto? Zašto joj ovo sveto miro koje nam dolazi iz Raja zadaje bol?“ Za sveštenstvo i za sve koji su bili tu, i za porodicu, bio je to veoma težak trenutak. Roditelji su uzeli devojčicu i brzo otišli, nakon čega je nastavljeno pomazanje. Sledećeg dana smo napustili Oksford. U našim kolima bili su vladika Irinej, đakon, jedan monah i ja. Zazvonio je vladičin telefon. Sve što je rekao tokom tog razgovora bilo je: "Hvala Bogu! Bog blagoslovio!"

Printskrin/youtube
Nektarije Jangston pored Havajske ikone Presvete Bogorodice

- Kada je prekinuo vezu, u autu je zavladala tišina, a ja sam, kao bivši policijski detektiv, pitao: "Vladiko, šta se desilo?" On je odgovorio: "Sećaš li se one devojčice koja je toliko vrištala kada sam je pomazao? Bogorodica ju je iscelila".

- Ispostavilo se da je istog jutra porodica ponovo došla u crkvu i pokazala svešteniku šta se dogodilo. Roditelji su kod kuće čuli devojčicu kako se smeje i priča u svojoj sobi. Ušli su i pitali: "S kim to razgovaraš?" Ona je odgovorila: "Sa ženom".

- Kada su bolje pogledali, videli da je devojčica potpuno zdrava. Sve njene rane su nestale. Ovo dete je živelo sa neverovatnim bolom od rođenja. Ceo život nije znala ništa osim bola. Ceo njen život je bio bol, patnja, a Bogorodica ju je iscelila - zaključio je Nektarije Jangston.

Duhovna riznica 08:00 | 16.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ne, uvek revnuj za pravednost, ali pri svoj svojoj pravednosti smatraj sebe nepotrebnim slugom..."

Sveti Teofan nas upozorava da oni koji se smatraju pravednicima mogu lako skliznuti u osuđivanje, umesto da prepoznaju sopstvene slabosti. Pravi pravednik je onaj koji, svesno osećajući svoju grešnost, ne žudi za kaznom drugih, već se fokusira na vlastiti put ka pomirenju. U njegovoj poruci leži poziv na introspekciju: pre nego što sudimo drugima, trebalo bi da se osvrnemo na svoje grehe. Samo kada prepoznamo svoju potrebu za oproštajem, možemo zaista oprostiti drugima. Na taj način, oproštaj postaje ne samo dužnost, već i izraz ljubavi i razumevanja.

Crkve i manastiri 11:08 | 16.10.2024

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE MLEKOPITATELJNICE, KOJA POMAŽE MAJKAMA I DECI, U BEOGRADU: Kada je ispred nje stao Sveti Sava, ona se pomerila i sedam vekova staro proročanstvo se ostvarilo

Prema predanju, ovu ikonu je lično ikonopisao Apostol Luka. Ikonopisana je na osnovu istine Jevanđelja: da je Presveta Bogomajka dojila ovaploćenog Gospoda Hrista kao Sina Svoga, što je ona žena u Jevanđelju ispovedila rečima upućenim Hristu: "Blažena utroba koja Te je nosila, i dojke koje si sisao" (Lk 11,27).