Crkve i manastiri 28.10.2024 | 11:49

PORED OVE CRKVE PROLAZITE STALNO, A NE ZNATE KO JE TU SAHRANJEN: U kripti počivaju tela para čija smrt je promenila tok istorije Srbije

Izvor: Religija
PORED OVE CRKVE PROLAZITE STALNO, A NE ZNATE KO JE TU SAHRANJEN: U kripti počivaju tela para čija smrt je promenila tok istorije Srbije
Printscreen/Youtube/Setamo Srbijom Nadgrobna ploča ubijenog kraljevskog para

Beogradska svetinja je mesto gde počivaju posmrtni ostaci kralja Aleksandra i kraljice Drage, čijim ubistvom je ugašena dinastija. U njenoj kripti se osim tela ubijenog para nalaze i posmrtni ostaci drugih članova dinastije Obrenović i sveštenstva, koje je službovalo u crkvi.

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu predstavlja jedan od simbola Beograda i pravi duhovni biser gradske opštine Palilula. 

Međutim, malo je poznato da se u kripti Crkve Svetog Marka nalaze posmrtni ostaci poslednjih Obrenovića - kralja Aleksandra i kraljice Drage Mašin, čijim ubistvom je prekinuta loza dinastije, koja je vladala Srbijom od sredine 19. veka.

Kripta se nalazi ispod glavnog poda crkve i do nje se dolazi južnim stepeništem. U ovoj kripti nalaze se grobovi kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge Drage Mašin, kao i ostalih članova iz dinastije Obrenovića - Ane, Milana i Sergeja.

SPC
Nadgrobna ploča ubijenog kraljevskog para

Pored groba kralja Aleksandra Obrenovića sa članovima njegove porordice, nalazi se i obeleženo mesto prvog ktitora hrama - Lazara Panče, trgovca iz 19. veka, koji je bio lični prijatelj kneza Miloša Obrenovića i koji je važan po tome što je svoje imanje zaveštao testamentom, kao mesto na kome će moći da se podigne crkva Svetog Marka. Prvobitna crkva, koja je podignuta 30-ih godina 19. veka je nastala na mestu gde je bilo njegovo imanje.

U kripti se nalazi i grobovi crkvenih velikodostojnika, episkopa koji su stolovali.

U ovoj kripti održano je više od 400 predavanja uglednih akademika, profesora, umetnika ali i mnogi koncerti i izložbe. Jedan od čestih govornika je bio i Vladeta Jerotić.

Kralj i kraljica ubijeni u masakru 

Pre 121. godinu, 1903. godine, 29. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno 11. juna, u Srbiji se dogodio „Majski prevrat”, kraj dinastije Obrenović, i kako se ispostavilo, kraj jedne epohe u Srbiji.

Printscreen/Youtube/Televizija Hram
Majski prevrat

Oficiri zaverenici ubili su tada u rano jutro u Beogradu, u tadašnjem dvoru, poznatom kao Stari konak, kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu.

Konak se nalazio u centru grada 

Posle dinastičkog prevrata u Srbiji, zdanje je porušeno u avgustu 1904. godine. S obzirom na to da je Stari konak porušen, a najveći deo predmeta posle toga otuđen aukcijskim prodajama, fotografije s kraja 19. i početka 20. veka, čiji su autori Milan Jovanović i Ljubiša Đonić, predstavljaju jedini vizuelni trag o izgledu i sadržaju ovog zdanja i ujedno najtačnije svedočanstvo njegove istorijske prisutnosti.

Ovaj događaj bio je rezultat opsežne zavere grupe oficira i značajnih političara, odlučnih da uklone kraljevski par, uvereni da narušava ugled i budućnost Srbije.

Kralj Aleksandar je došao na presto 1889. godine, nakon abdikacije svog oca, kralja Milana, ali je zbog svoje maloletnosti zemljom upravljalo namesništvo. Preuzeo je vlast državnim udarom 1893. godine. Njegova brak s Dragom, dvorskom damom njegove majke kraljice Natalije 1900. godine, izazvao je sukob s ocem i doveo do opšteg nezadovoljstva.

Broj žrtava bio je znatno veći, a među stradalima su bili ministri, vojna lica, kraljičina braća i mnogi drugi.