Crkve i manastiri 28.10.2024 | 15:41

ČESTICE MOŠTIJU SVETOG JOVANA KRSTITELJA U BEOGRADSKOM MANASTIRU: Pola sata od centra grada, nalazi se čudotvorna ikona, pred kojom se mole parovi bez dece

Izvor: religija.rs
ČESTICE MOŠTIJU SVETOG JOVANA KRSTITELJA U BEOGRADSKOM MANASTIRU: Pola sata od centra grada,  nalazi se čudotvorna ikona, pred kojom se mole parovi bez dece
Printscreen/Youtube/Iskra Znanja Svete relikvije

Manastir Rajinovac predstavlja mesto izuzetne lepote i duhovnog mira, na koje su ponosni lokalni stanovnici, a u svetinju hrle iz svih delova Srbije.

Na svega pola sata vožnje kolima od centra Beograda u gradskoj opštini Grocka, u naselju Begaljica, nalazi se Rajinovac - manastir izuzetne lepote. Okružen je voćnjacima, a okolne kuće na brdima i bogatstvo prirode odaju utisak mesta satima udaljenog od gradskog centra - iako je slučaj evidentno suprotan.

Ukoliko u svetinju ne krenete svojim vozilom, do podnožja brda, pri čijem vrhu je Rajinovac, vozi i gradski autobus broj 302. Početna stanica prevoza je na okretnici autobusa, na vrhu Ustaničke ulice.

Nakon što prođete Mali Mokri Lug, Kaluđericu, Boleč, Vinču i centar Grocke ostaje svega deset minuta do tačke, gde je izgrađen manastir. 

Najraniji poznati pomen manastira Rajinovca nalazi se u popisu iz 1528. godine, gde se pominje kao manastir Sveti Rajko. Narodno predanje nam daje sledeću priču kako je manastir dobio takvo ime. Kod jednog begaljičkog bogataša Bugarčića služio je momak po imenu Rajko, zvani Raja. Nakon što je odslužio svoje, Bugarčić mu isplati zarađenu količinu dukata. Nakon što se uputio svojoj kući, Raju su kod izvora sačekali sinovi njegovog gazde i ubili ga. Novac su pokupili, a Rajino telo zatrpali.

Nakon nekog vremena čobani su pronašli Rajino telo i izvestili su gazdu kod koga je služio. Zaključivši da su Raju ubili njegovi sinovi, gazda da bi okajao greh koji su počinili njegovi sinovi, na svom imanju, nedaleko od izvora, podigne malu drvenu crkvu. U narodu se zadržalo da je crkvu podigao „Rajin novac“, te se ona zato i naziva Rajinovac.

Lep spolja i iznutra

Printscreen/Youtube/Iskra Znanja
Unutrašnjost manastira

Sagrađen od belog kamena, deluje blješteće u kontrastu zelenila, kada je proleće i leto ili u zagasitim tonovima jeseni i zime.

Unutrašnjost crkve krase freske jasnih boja, a portu mlado drveće, ružičnjak uz stazu prema manastiru, pčelinjaci i mir, na koji su lokalni satnovnici ponosni.

Privatna arhiva
Čudotvora ikona Bogorodice

Mesto je poznato po čudotvornoj ikoni Bogorodice Rajinovačke, ispred koje se mole parovi bez dece, a posebno je važno istaći da manastir poseduje čestice moštiju svetaca.

U crkvi su izložne čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja, deo moštiju Svetog apostola Luke, Svetog sveštenomučenika Haralampija, deo kivota kneza Lazara, deo moštiju svetih prepodobnomučenika medljanskih - Serafima igumana, Avkuma i Mardarija, jeromonaha.

Privatna arhiva
Svete relikvije

Od starog manastirskog ikonostasa sačuvano je šest prestonih ikona, rad ruskog slikara A. Kolčina iz 1876. godine. Pored vrednih starih štampanih bogoslužbenih knjiga, u manastirskoj riznici čuva se krst iz 1551. godine u duborezu sa srebrnim okovom. Novi živopis y manastiru Rajinovac, počet je 1993. završen 2004. godine, rad je akademskog slikara Dragomira Jašovića-Jaše.

Rajinovac je od svog osnivanja bio muški, dok je 1948. godine pretvoren u ženski manastir. Najpoznatiji rajinovački monah bio je arhimandrit Teodosije Mraović, potonji mitropolit beogradski i arhiepiskop Kraljevine Srbije (1882-1888). Tokom uprave igumanija Anastasija Kević (1969-1997) i Minodore Tomić (1997-2019), manastir je imao i duhovnike, arhimandrite Avakuma Rosića (1975-1992) i Stefana Šarić (2011-2018.). Nakon upokojenja igumanije Minodore 2019. godine, upravu nad manastirom vrši arhimandrit Serafim Kužić.

U posebnom tekstu pročitajte gde se nalazi ruka Svetog Jovana Krstitelja.