Duhovna riznica 28.10.2024 | 20:42

ISTINA O SKUPOCENOM „LETEĆEM“ MONAŠKOM AUTOMOBILU: Iguman Ribnice poručuje: „Neprijatno mi je, izvinjavam se zbog sablazni, ali praštajte”

Autor: Saša Tošić
ISTINA O SKUPOCENOM „LETEĆEM“ MONAŠKOM AUTOMOBILU: Iguman Ribnice poručuje: „Neprijatno mi je, izvinjavam se zbog sablazni, ali praštajte”
youtube/printscreen/Монах Арсеније

Priča o luksuznom vozilu, koje je privuklo pažnju meštana mioničkog kraja, dovela je do nesporazuma i pogrešnih predstava o životu monaha. Jeromonah Arsenije razjasnio je situaciju, pozivajući na smirenost i oprez u prosuđivanju.

U medijima se povremeno mogu videti naslovi u kojima se svetosavsko sveštenstvo ili monaštvo kritikuje zbog skupocenih automobila u kojima se navodno voze. Takvi napisi često imaju za cilj da izazovu pažnju, i to neretko nepotpunim ili iskrivljenim informacijama. Svaka novinarska priča, tako i ova, mora da ima izvore, inicijatori ovakvih priča nekada svesno ili nesvesno zanemaruju reči svetih otaca: „Ne sudi da ti ne bi bio suđen.”

Međutim, u mioničkom kraju nedavno se čuo glas o jednom „skupocenom monaškom automobilu“, koji je ubrzo, zahvaljujući bujnoj mašti nekih meštana, dobio i dodatni senzacionalistički element — „krila“.

Wikipedia
Manastir Ribnica

Navodno su pojedini u vratima automobila, koja se otvaraju posebnom tehnologijom, videli „krila“, što je priču dodatno obojilo neverovatnim detaljima. Da bi se takvim glasinama stalo na kraj, jeromonah Arsenije, iguman Manastira Ribnica, obratio se javnosti, rekavši:

- Malo mi je neprijatno, ali moram da kažem, jedna situacija je sablaznila ovaj narod ovde u kraju Mionice, u selu Paštriću, a može biti i šire. O čemu se zapravo radi? Jedan brat naš, koji je živeo tu sa nama, u međuvremenu je nabavio za sebe lično, privatno skupoceni automobil, električni, kome se vrata otvaraju na ovakav ili onakav način -  rekao je otac Arsenije, a potom istakao:

- To s manastirom nema nikakve veze, ali to meni ipak nije bilo milo. Rekao sam mu: ‘Molim te, da taj auto ne bude tu.’ Međutim… Šta da se radi? Čovek vozi taj automobil po Mionici, sad to ljudi povezuju i misle da je to manastirski auto. Čuo sam da se po Mionici priča kako monasi Ribnice voze skupocene automobile. Narod ko narod, jedva čeka da nađe tako nešto da kritikuje.

youtube/printscreen/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Iguman manastira Ribnica, jeromonah Arsenije

U video zapisu koji je ovim povodom napravio, otac Arsenije je nastavio objašnjavajući:

- Ja se izvinjavam zbog te sablazni. To jeste stvarno skupocen automobil i super je, neka ga vozi ko hoće, ali to nije manastirsko vozilo. Taj brat više ne živi u našem manastiru. Mi smo braća u Hristu, ali on sada ima neki svoj drugi životni put. Sve to je lepo i krasno, ali eto, još jednom tražim oproštaj. Ako se neko sablaznio videvši taj automobil često parkiran ispred našeg manastira ili u blizini, treba da zna da to s manastirom nema nikakve veze. Posebno zbog toga što taj brat više ni ne živi ovde. Praštajte - poručio je iguman Arsenije.

Ovaj odgovor jeromonaha Arsenija osvetljava suštinu mnogih senzacionalističkih napisa u medijima, gde se od neproverenih priča pletu zavodljive, ali neistinite konstrukcije koje mogu naneti nepotrebnu štetu monaštvu, ali i Crkvi uopšte. U vremenu kada su brzi zaključci često ispred istine, apel igumana Arsenija za praštanje i suzdržavanje od osude podseća na važnost duhovnog mira i staloženosti, pozivajući nas da preispitamo svoje reči i dela.