Jednostavno testo, prženo u ulju, vekovima je bilo neizostavni deo pravoslavnih domova. Evo recepta kako da ga napravite baš kao naše bake i majke.
Postoje mirisi iz detinjstva koji nikada ne blede, mirisi zbog kojih se i danas vraćamo u prošlost kao u naručje majke. Jedan od njih je miris peksimeta — skromnog, ali radosnog testa koje se u srpskim domovima peklo i pržilo kroz generacije. Nedeljom posle liturgije, peksimeti su bili znak okupljanja, deljenja i topline domaće trpeze. Njihova jednostavnost u sebi nosi poruku jevanđelske skromnosti: da radost nije u raskoši, već u ljubavi kojom se hleb i testo dele među najbližima.
Stari su ih pripremali na različite načine — nekada uz kafu ili čaj, nekada bogatije, sa kajmakom, sirom ili džemom. Ali ono što je uvek ostajalo isto jeste osećaj da se uz peksimete oko stola okuplja porodica, da se kroz zajednički zalogaj prenosi sećanje i blagoslov doma.
Sastojci:
600 g brašna
300 ml tečnog jogurta
2 jaja
50 ml toplog mleka
1 prašak za pecivo
so
ulje za prženje
Freepik
Peksimeti - starinsji doručak gotov za 15 minuta
Priprema:
U veću činiju staviti brašno, prašak za pecivo i so. Izmešati, pa dodati jaja, jogurt i mleko. Umutiti sve i umesiti testo koje se ne lepi. Razvaljati na kuhinjski pult i iseći trougliće ili kocke koje ćete pržiti u ulju.
Savet:
Peksimeti su najlepši dok su još topli i hrskavi. Možete ih poslužiti uz domaći džem ili med za sladak doručak, sa kajmakom ili sirom za bogatiji ukus, ili čak uz šolju toplog čaja i jogurta. Upravo u toj jednostavnosti leži njihova lepota — prilagođavaju se svakoj trpezi i svakoj prilici.
U vreme kada se hrana nije bacala, domaćice su znale da i od suvog hleba naprave čudo – evo jednostavnog i ukusnog doručka koji će vas vratiti u toplinu porodične trpeze.
U svakoj pravoslavnoj kući hleb ima posebno mesto, a ovaj stari recept sa jajima i kačkavaljem podseća nas zašto se nekada verovalo da je greh baciti i koricu.
Otkrijte tajne autorke „Velikog srpskog kuvara“ i pripremite autentičan ajvar za manje od dva sata – jednostavno, brzo i sa neodoljivim ukusom, pogodan i za dane posta na ulju.
Recept iz Velikog posnog kuvara autorke Nade Marković otkriva kako se od najjednostavnijih sastojaka može napraviti brzo, ukusno i iznenađujuće fino jelo koje će obogatiti svaku trpezu u vreme posta.
Ova posebna varijanta omiljenog jela Balkana spaja kukuruzno brašno, jaja, mleko, mast i kajmak u bogat i sočan obrok, koji budi uspomene na detinjstvo i miris toplog doma.
Iguman manastira Svetog Nikole, otac Ignjatije, tvrdi da znakovi sa glinenih pločica prikazuju geometrijske obrasce, a ne reči, otvarajući novu perspektivu na jednu od najvećih arheoloških dilemma.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Svečanim činom osvećenja nekadašnje evangelističke crkve, mitropolit nemački Grigorije utemeljio je novi duhovni dom Srpske pravoslavne crkve na jugozapadu Nemačke.
Sveti Nikolaj Ohridski i Žički u besedi za 21. četvrtak po Duhovima prikazuje kako greh gnoji dušu i zašto je čišćenje uma prvi korak ka miru i Božjoj svetlosti.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Na blagoslovenom mestu gde se spajaju Dunav i Sava, patrijarh srpski služio je liturgiju i predvodio litiju do kapele Svete Petke, pozvavši vernike da se saberu u veri i Hristovu reč postave kao temelj života.
Od molitava za zdravlje i porodičnu sreću do isceljenja koja se prepričavaju generacijama — žene širom Srbije svedoče kako im je Sveta Petka vratila snagu, veru i mir u srcu.
Reči svetogorskog starca nas podsećaju da prava molitva i ljubav prema bližnjem počinju oslobađanjem srca od osuđivanja jer samo tada u nama može zasijati toplina Božje prisutnosti.