Mrsni recepti 14.09.2025 | 09:58

PEKSIMETI ZA 15 MINUTA: Starinski doručak koji je ponovo hit na domaćim trpezama

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
PEKSIMETI ZA 15 MINUTA: Starinski doručak koji je ponovo hit na domaćim trpezama
Freepik

Jednostavno testo, prženo u ulju, vekovima je bilo neizostavni deo pravoslavnih domova. Evo recepta kako da ga napravite baš kao naše bake i majke.

Postoje mirisi iz detinjstva koji nikada ne blede, mirisi zbog kojih se i danas vraćamo u prošlost kao u naručje majke. Jedan od njih je miris peksimeta — skromnog, ali radosnog testa koje se u srpskim domovima peklo i pržilo kroz generacije. Nedeljom posle liturgije, peksimeti su bili znak okupljanja, deljenja i topline domaće trpeze. Njihova jednostavnost u sebi nosi poruku jevanđelske skromnosti: da radost nije u raskoši, već u ljubavi kojom se hleb i testo dele među najbližima.

Stari su ih pripremali na različite načine — nekada uz kafu ili čaj, nekada bogatije, sa kajmakom, sirom ili džemom. Ali ono što je uvek ostajalo isto jeste osećaj da se uz peksimete oko stola okuplja porodica, da se kroz zajednički zalogaj prenosi sećanje i blagoslov doma.

Sastojci:

600 g brašna

300 ml tečnog jogurta
2 jaja
50 ml toplog mleka
1 prašak za pecivo
so
ulje za prženje
Freepik
Peksimeti - starinsji doručak gotov za 15 minuta

 

Priprema:

U veću činiju staviti brašno, prašak za pecivo i so. Izmešati, pa dodati jaja, jogurt i mleko. Umutiti sve i umesiti testo koje se ne lepi. Razvaljati na kuhinjski pult i iseći trougliće ili kocke koje ćete pržiti u ulju.

Savet: 

Peksimeti su najlepši dok su još topli i hrskavi. Možete ih poslužiti uz domaći džem ili med za sladak doručak, sa kajmakom ili sirom za bogatiji ukus, ili čak uz šolju toplog čaja i jogurta. Upravo u toj jednostavnosti leži njihova lepota — prilagođavaju se svakoj trpezi i svakoj prilici.