Aktuelno iz SPC 30.09.2024 | 22:53

MOLITVENI SPOMEN SRPSKIH VLADARA I RATNIKA: Grci i Srbi zajedno odali počast junacima Maričke bitke

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
MOLITVENI SPOMEN SRPSKIH VLADARA I RATNIKA: Grci i Srbi zajedno odali počast junacima Maričke bitke
Foto: SPC

U čast kralju Vukašinu i despotu Uglješi, mitropolit Damaskin u Grčkoj služio liturgiju i pomen palim ratnicima, a uskoro počinje izgradnja spomen-kapele na mestu sudbonosne bitke

U grčkom gradiću Ormenion, gde su se pre gotovo sedam vekova srpski vitezovi herojski suprotstavili nadiranju azijskih osvajača, održana je sveta liturgija i molitveni pomen kralju Vukašinu Mrnjavčeviću, despotu Uglješi i svim ratnicima koji su položili svoje živote u Maričkoj bici 1371. godine.

Ovim svetim činom, koji je predvodio mitropolit Didimotike, Orestijade i Suflija Damaskin, još jednom je posvedočena duboka veza između dva pravoslavna naroda, srpskog i grčkog, koji već vekovima zajednički svedoče vernost Hristu i svetoj Crkvi.

Srpski ratnici, predvođeni svojim vladarima, hrabro su stali u odbranu hrišćanske Evrope, ne samo oružjem već i duhom, donoseći večni zavet na odanost Bogu i svome narodu. Njihova žrtva, utkana u temelje hrišćanske civilizacije, dobila je posebno obeležje ovog dana kada se njihovo sećanje neguje kroz molitve i podsećanje na slavnu prošlost.

Foto: SPC
Skupu su prisustvovali ministar kulture Nikola Selaković, ministar sporta Zoran Gajić, guverner Svete gore Alkivijadis Stefanis, iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije i predstavnici manastira Simonopetra

Nakon liturgije, održan je svečani skup u Episkopiji u Orestijadi, kojem su prisustvovali predstavnici srpske vlade, među kojima su bili ministar kulture Nikola Selaković i ministar sporta Zoran Gajić, zajedno sa brojnim gostima iz Grčke, među kojima su guverner Svete gore Alkivijadis Stefanis, iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije i predstavnici Manastira Simonopetra. Ova svečanost bila je simbol zajedništva, ne samo kroz sećanje na prošlost, već i kroz molitvu za mirnu i blagoslovenu budućnost.

Mitropolit Damaskin, prepoznajući značaj Maričke bitke za oba naroda, najavio je planove za podizanje spomen-kapele na mestu bitke, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

U toj kapeli, patrijarh srpski Porfirije će položiti kopiju čuvene dvostrane ikone Bogorodice Pribežište (Katafigi), za koju se veruje da ju je naručila despotica Jelena, u monaštvu Jefimija, supruga poginulog despota Uglješe, neposredno nakon bitke. Ova ikona, koja je vekovima čuvana u manastiru Poganovu, danas se nalazi u Sofiji, ali njena duhovna snaga i dalje ujedinjuje duh srpskog naroda sa svetom prošlošću.

Foto: SPC
Mitropolit Damaskin i ministar kulture Nikola Selaković

Za svoje zasluge u negovanju kulture sećanja na junake Maričke bitke, mitropolit Damaskin je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena od strane predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Ova velika čast još jednom potvrđuje nepokolebljivu posvećenost očuvanju sećanja na one koji su život dali za veru i otadžbinu.

Molitveno sećanje, osvetljeno svećama i protkano dubokim rečima molitve, ostaje svedočanstvo da se ljubav prema bližnjima i Hristu ne zaboravlja. Srpska pravoslavna crkva i njen verni narod sa zahvalnošću se sećaju ovog dana i svih onih koji su svojim životom svedočili veru i ljubav prema Bogu i narodu.