Duhovna riznica 08.10.2024 | 09:31

KAKO PRAVILNO PRISTUPITI MOŠTIMA SVETOG VASILIJA: Najvažniji savet igumana manastira Ostrog, oca Sergija

Izvor: Žive reči
Autor: Saša Tošić
KAKO PRAVILNO PRISTUPITI MOŠTIMA SVETOG VASILIJA: Najvažniji savet igumana manastira Ostrog, oca Sergija
Printskrin

Arhimandrit Sergije ističe značaj duhovna priprema pre nego što se poklonimo moštima. Takođe upozorava na greške koje mnogi vernici nesvesno prave prilikom dolaska u ovu svetinju.

Približavanje svetinjama, posebno svetim moštima, predstavlja jedinstven susret sa Božanskim i duhovnim. Kada se vernik odluči na taj korak, u sebi nosi svetu nameru – da se molitvom i pokajanjem poveže sa svetiteljem, ali pre svega sa živim Bogom. To je trenutak smirenja, promišljanja i duhovnog preobražaja, u kojem su svaka misao i svaki pokret vođeni verom i poštovanjem.

Tanjug/STR
Manastir Ostrog

Arhimandrit Sergije, iguman Manastira Ostrog, mudro nas podseća da taj susret sa svetinjom mora biti ispunjen dostojanstvom i pažnjom.

- Podrazumeva se da dolazimo sa verom u Boga. Da smo došli da se poklonimo Bogu živome i da se svom potrebnom pažnjom poklanjamo svetinji - kaže otac Sergije, naglašavajući važnost molitvenog duha dok se stoji pred moštima Svetog Vasilija. Prema njegovim rečima, vernik se ne priprema samo fizički, već pre svega duhovno, sagledavajući svoja dela i pripremajući srce za pokajanje.

Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia
Mitropolit Amfilohije pored kivota u kom su mošti Svetog Vasilija Ostroškog

Iguman takođe ističe značaj međusobnog poštovanja među vernicima, napominjući da, u gužvama i redovima koji se često formiraju, ne smemo zaboraviti na one koji stoje iza nas:

- Često se desi da zaboravimo da i onaj ko iza nas čeka na suncu, treba da dođe na red - kaže otac Sergije kaže iguman Sergije za Youtube kanal „Žive reči“. On poziva na pažnju prema drugima, ali i na trenutke tišine i molitve, one dragocene trenutke kada se vernik posvećuje razgovoru sa svetiteljem, noseći u mislima svoje bližnje. Poseban akcenat stavlja na važnost pripreme duše i srca pre prilaska moštima, predlažući da vernici sagledaju svoja dela, pripreme se za ispovest i u punoj svesti pristupe svetinji.

- Treba u jednom pokajničkom i molitvenom duhu prilaziti svetinji, živom Bogu, Svetom Vasiliju, da bi dolazak u svetinju bio blagoslov - savetuje arhimandrit Sergije i dodaje:

- Još na putu ka svetinji, preporučujem da čovek svoje misli ustremi ka Bogu, da sagleda svoja dela, da se eventualno pripremi i za ispovest. Naravno, uvek naglašavam i preporučujem da se ljudi jave svojim parohijskim sveštenicima i da u svojoj parohiji žive parohijski duhovni život. Međutim, mogu i ovde da se ispovede, jer je to poseban događaj kad se čovek približi moštima Svetog Vasilija. Tada se u čoveku otvore duhovne oči. Čovek tada sagleda i svoj greh, pa ga mnogo usrdnije ispovedi i odrekne ga se.

Printskrin
Iguman Manastira Ostrog, arhimandrit Sergije

Dolazak pred svetitelja zahteva i prikladan izgled, jer, kako iguman kaže, „neprikladno bi bilo da neko s plaže ide pravo u svetinju.“ Ovaj kodeks odevanja nije samo spoljašnji znak poštovanja, već duboki izraz unutrašnje pripreme i svesnosti da se stoji pred Božjim prestolom.

Pristup svetinji i poklonjenje moštima nije običan čin, već duhovno putovanje koje počinje pre nego što vernik stigne do svetih vrata. To je put ka preobražaju, susret sa živom verom i svetiteljem, u kojem se oči otvaraju, greh sagledava, a duša oslobađa. U toj tišini i pokajanju, vera biva obnavljana, a blagoslov svetitelja postaje snaga koja prati vernika na njegovom daljem životnom putu.