Mrsni recepti 28.08.2025 | 11:42

TAJNA DURMITORSKE JAGNJETINE U MLEKU: Starinski recept za jelo sa skorupom koje se pamti ceo život

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNA DURMITORSKE JAGNJETINE U MLEKU: Starinski recept za jelo sa skorupom koje se pamti ceo život
Shutterstock/Green Mountain Montenegro

Od pastirskih ognjišta do svečanih trpeza – saznajte kako da pripremite jedno od najčuvenijih jela sa Durmitora, koje je vekovima hranilo porodice i okupljalo goste.

U srpskoj pravoslavnoj i narodnoj tradiciji, jagnjetina ima posebno mesto, jer se od davnina povezivala sa praznicima, svečanim trpezama i porodičnim okupljanjima. U planinskim krajevima, gde su pastiri živeli u skladu sa prirodom i njenim darovima, nastajala su jela koja su nosila duh jednostavnosti, ali i dubokog poštovanja prema onome što Bog podari. Tako je i jagnjetina u mleku, ukorenjena u seoskim domaćinstvima i stočarskoj svakodnevici, postala simbol topline ognjišta i zajedništva.

Danas, čuvena durmitorska jagnjetina u mleku sa dodatkom skorupa i dalje se sprema za svečane prilike, čuvajući miris i ukus vekovne tradicije. Ovaj specijalitet sa severa Crne Gore i danas se smatra jednim od najautentičnijih jela balkanske kuhinje.

Sastojci:

2 kg jagnjećeg mesa

2 l mleka
2 kg krompira
so, biber, peršun

Priprema:

Odvojite meso od kostiju i poređajte ga u šerpu. Prelijte mlekom i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Tokom kuvanja stvaraće se pena, pa nemojte poklapati šerpu, ili kuvajte polupoklopljeno, kako mleko ne bi iskipelo.

Oljuštite krompir i stavite ga na dno keramičke posude – pekača. Preko krompira poređajte kuvanu jagnjetinu, pa je posolite, pobiberite i dodajte sitno seckani peršun. Zatim nalijte mlekom u kome se meso kuvalo. Poklopite i pecite u rerni oko sat vremena, dok meso ne postane potpuno mekano i sočno.