PAPA FRANJA U BOLNICI: Otkriveni detalji o zdravlju, vernici se mole za poglavara Rimokatoličke crkve
Papa je primio euharistiju i provodio trenutke odmora s molitvom i čitanjem.
Ovom jednostavanom i zdravom receptu za ručak bogatog ukusa i hrskave teksture, pistaći daju posebnu notu
Sastojci:
maslinovo ulje
60 g tahini paste
1 čen belog luka
60 ml soka od limuna
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1/2 kašičice ljutog sosa
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1/2 kašičice morske soli
1/4 kašičice crnog bibera
1 kg karfiola
3 kašike sitno iseckanih pistaća
3 kašike svežeg peršuna
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Pleh za pečenje premažite maslinovim uljem. U maloj činiji pomešajte tahini, pastu od belog luka, limunov sok, maslinovo ulje, ljuti sos, kardamom, so i biber. Koristeći četku za pecivo ili poleđinu kašike, namažite sve osim nekoliko kašika mešavine tahinija po celom karfiolu. Najlakše je to učiniti tako što jednom rukom držite karfiol naopačke, a drugom rukom premazujete njegovu donju stranu. Zatim okrenite karfiol u pripremljeni pleh i završite premazivanje.
Pecite dok karfiol ne omekša, 55 do 70 minuta, u zavisnosti od veličine karfiola. Dok se karfiol peče, u maloj činiji pomešajte pistaće i peršun. Izvadite karfiol iz rerne i premažite ga preostalom tahini mešavinom. Po vrhu pospite mešavinu pistaća i peršuna, pa vratite u rernu dok 5 do 10 minuta. Isecite karfiol za serviranje.
Tradicionalna letnja salata popularna u jugoistočnim delovima Srbije, kao i u Makedoniji, gde se naziva klčanica, može da se koristi i kao namaz u vreme posta.
Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste.
Idealan spoj povrća i začina za lagani letnji obrok koji brzo zasiti
Autentično jelo koje je često na meniju monaha i monahinja, kombinuje pasulj, krompir i kiseli kupus sa bogatim aromama paradajza i belog luka, pružajući toplinu i utehu svakim zalogajem.
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Ovaj neodoljivo ukusan kosovski specijalitet vekovima se priprema u srpskim domovima, a njegov recept krije toplinu ognjišta, majčinsku ljubav i duh tradicije.
Otkrijte priču o belmužu, tradicionalnom obroku sa Stare planine, njegovim varijacijama i jednostavnoj pripremi koja donosi neponovljiv užitak.
Ovo izuzetno jelo priprema se u crnogorskim, hercegovačkim i dalmatinskim krajevima, a u drevna vremena u toku kuge jeli su ga Mlečani. Saznajte kako se prema starom receptu priprema ovaj obrok koji je simbol snage i izdržljivosti.
Kroz odgovore naših učesnika, istražujemo kako ljudi doživljavaju i prepoznaju ove datume, i koliko im znače.
Medicinski stručnjaci nisu davali nadu, ali vera i molitve Svetom Zosimu donele su isceljenje. Jasna, kojoj su prognozirali najgore, danas stoji kao živi dokaz da su čuda moguća!
Otac Lavrentije bio je i na sceni emisije "Rumani imaju talenat“, žiri mu se zahvalio i objasnio da ih je u trenutku izmestio iz studija, dajući im osećaj kao da su na nekom drugom uzvišenom mestu.
U narodu postoje brojna praznoverja, koja se promovišu kao da je reč o crkvenom učenju, a s Crkvom nemaju veze, tako da bi trebalo biti veoma obazriv.
Dok policija istražuje ovu nesvakidašnju krađu zvona starog 105 godina, meštani su šokirani pohlepom drskih lopova.
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Jaki potresi jačine 4,8 stepeni po Rihteru osetili su se širom Halkidikija, Soluna, pa čak i u susednim državama. Nadležne službe su u pripravnosti, dok monasi mirno poručuju: „Uzdamо se u Boga.“