Posni recepti 09.06.2024 | 10:38

PEČENI KARFIOL SA TAHINIJEM: Posni gurmanski užitak za svaku priliku

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PEČENI KARFIOL SA TAHINIJEM: Posni gurmanski užitak za svaku priliku
freepik

Ovom jednostavanom i zdravom receptu za ručak bogatog ukusa i hrskave teksture, pistaći daju posebnu notu

Sastojci:

maslinovo ulje

60 g tahini paste

1 čen belog luka

60 ml soka od limuna

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

1/2 kašičice ljutog sosa

1/2 kašičice mlevenog kardamoma

1/2 kašičice morske soli

1/4 kašičice crnog bibera

1 kg karfiola

3 kašike sitno iseckanih pistaća

3 kašike svežeg peršuna

Freepik
Ukusan obrok koji brzo zasiti

Način pripreme:

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Pleh za pečenje premažite maslinovim uljem. U maloj činiji pomešajte tahini, pastu od belog luka, limunov sok, maslinovo ulje, ljuti sos, kardamom, so i biber. Koristeći četku za pecivo ili poleđinu kašike, namažite sve osim nekoliko kašika mešavine tahinija po celom karfiolu. Najlakše je to učiniti tako što jednom rukom držite karfiol naopačke, a drugom rukom premazujete njegovu donju stranu. Zatim okrenite karfiol u pripremljeni pleh i završite premazivanje.

Pecite dok karfiol ne omekša, 55 do 70 minuta, u zavisnosti od veličine karfiola. Dok se karfiol peče, u maloj činiji pomešajte pistaće i peršun. Izvadite karfiol iz rerne i premažite ga preostalom tahini mešavinom. Po vrhu pospite mešavinu pistaća i peršuna, pa vratite u rernu dok 5 do 10 minuta. Isecite karfiol za serviranje.