Otkrijte tajnu monaškog recepta koji se vekovima priprema uoči Lazareve subote – simboliku, oblik i sastojke lazarakija, poslastice koju vernici i danas mese kao tiho sećanje na čudo vaskrsenja i predstojeći praznik nad praznicima.
Lazarakija je staro monaško predanje i običaj koji se praktikuje uoči ili na sam dan Lazareve subote. Monasi na Svetoj gori, ali i vernici u mnogim krajevima Grčke i Balkana, pripremaju posno pecivo – kolačiće u obliku čovečuljaka koji simbolizuju Svetog Lazara umotanog u pogrebno platno, kao živi podsetnik na Njegovo vaskrsenje i predokus Hristovog slavnog ulaska u Jerusalim.
Recept za ove posne kolačiće, koje na Svetoj gori nazivaju kao i sam običaj njihove pripreme – lazarakija, a u nekim krajevima ih zovu lazarčići, strogo se pridržava svetogorskih postnih pravila, sa sastojcima koji mirišu na smirenje, molitvu i unutrašnju tišinu.
Sastojci (za oko 20 lazarčića):
1 kg brašna (tip 400 ili za sve namene)
2 kesice suvog kvasca (ili 50 g svežeg)
1 šolja mlake vode (za aktiviranje kvasca)
1 šolja svežeg ceđenog soka od pomorandže
1/2 šolje maslinovog ulja
1/2 šolje šećera
1 kafena kašičica cimeta
1/2 kafene kašičice mlevenog karanfilića
Rendana kora jedne pomorandže
Prstohvat soli
Suvo grožđe ili karanfilić u zrnu – za oči
Shutterstock/PhoebeG
Na Svetoj gori nazivaju ih kao i sam običaj njihove pripreme – lazarakija, a u nekim krajevima ih zovu lazarčići
Priprema:
U činiji rastvoriti kvasac u mlakoj vodi sa kašikom šećera. Ostaviti 10–15 minuta da se kvasac aktivira i zapeni.
U veću posudu prosejati brašno, napraviti udubljenje u sredini i dodati pripremljeni kvasac, sok od pomorandže, maslinovo ulje, preostali šećer, začine, koricu od pomorandže i prstohvat soli. Testo dobro umesiti rukom dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodati još malo brašna. Pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da narasta 1 do 1,5 sat, dok se zapremina ne udvostruči.
Testo podeliti na jednake kuglice. Od svake oblikovati čovečuljka – telo sa okruglom glavom, a ruke prekrstiti na grudima kao da je povijen u platno. Oblik podseća na dete ili monaha. Umesto očiju utisnuti po dva zrna suvog grožđa ili po dva klinčića. Po želji, blagim rezom nožem nacrtati krstić na grudima.
Poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokriti i ostaviti da odstoje 20–30 minuta na toplom. :
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 25–30 minuta, dok lepo ne porumene.
Svetogorske napomene:
Lazarčići ne sadrže jaja, mleko ili druge mlečne proizvode, te su u potpunosti u skladu sa strogim postom.
Tokom pripreme monasi često u sebi izgovaraju Isusovu molitvu, a gotove lazarčiće dele kao blagoslov.
U manastirima se služe uz čaj od planinskih trava ili uz čorbu od nauta (sočivo ili boraniju).
Oblik lazarčića uvek podseća na tajnu smrti i vaskrsenja, pozivajući na unutrašnje pokajanje uoči Velike sedmice.
Lazarčići sa Svete gore nisu samo postna poslastica. Oni su živo sećanje na vaskrsnutog Lazara, nadu u pobedu života nad smrću, na smernost i tišinu koja prethodi radosti Vaskrsa. Svaki zalogaj miriše na molitvu i vekovno monaško nasleđe.
Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
U svetogorskim manastirima, gde se vekovima neguje umetnost pripreme posnih jela, jednostavni sastojci postaju specijaliteti bogati ukusima i duhovnim značenjem. Otkrijte recept za jelo koje Svetogorci nazivaju „sfungato“ – monaški specijalitet pripreman s pažnjom, uz poseban dodatak koji mu daje osvežavajuću aromu.
Bez mesa, ali s obiljem ukusa, ove nežne rolnice sa crvenim kupusom, tikvicom i šargarepom donose miris doma, toplinu posta i potvrđuju da duhovnost može prebivati i na vašoj trpezi.
Car Konstancije naredio je da se izgradi Ipatijev lik još za života ovoga svetitelja, i taj lik držaše car u svome dvoru kao oružje protiv svake supostatne sile.
Sa zvončićima oko vrata i vrbovim grančicama u rukama, stotine dece i vernika prošle su u molitvenom hodu do hrama Svetog Save, gde je vladika Petar služio bdenije uoči praznika Cveti — ulaska Gospodnjeg u Jerusalim.
U poruci povodom jevrejskog praznika slobode i nade, poglavar Srpske pravoslavne crkve istakao je značaj zajedničkog života, međusobnog poštovanja i univerzalnih vrednosti koje spajaju pripadnike različitih vera u savremenom društvu.
Priča o monahu koji je svojim životom posvedočio da vera i molitva mogu da prevaziđu i najopasnije prepreke, pružajući nadu onima koji se suočavaju s nevoljama.
U hramu Svetog Save, na Lazarevu subotu, služen je pomen blaženopočivšem Patrijarhu Irineju, čije je vođstvo oblikovalo Srpsku Pravoslavnu Crkvu i narod.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uoči praznika Cveti, veruje se da devojke u narodnim nošnjama i venčićima na glavama donose sreću i zdravlje domaćinstvima, čuvajući simboliku plodnosti, prirode i duhovne obnove.
Lazarovo vaskrsenje nosi duboko teološko značenje, kao predokus trijumfa života nad smrću, a Lazareva subota nas podseća na snagu Božje ljubavi i nade.
Bez kapi viška ulja, a hrskav do savršenstva — ovo starinsko jelo sa manastirskih trpeza pokazuje da istinska čarolija dolazi iz jednostavnosti i vere u meru.
Lazareva subota, poznata i kao Vrbica, slavi se uvek u subotu neposredno pre Cveti, što znači da datum varira iz godine u godinu, zavisno od datuma Vaskrsa.
Bez kapi viška ulja, a hrskav do savršenstva — ovo starinsko jelo sa manastirskih trpeza pokazuje da istinska čarolija dolazi iz jednostavnosti i vere u meru.
U trenucima kada ponestaje ideja za jela bez ulja, ovo lagano i aromatično jelo od spanaća, pečurki, tahini paste i soja sosa donosi pravo osveženje i podseća nas da i vreme posta može biti ispunjeno kulinarskom radošću.
Spoj graška ili edamamea, leblebija, limuna, tahinija i maslinovog ulja donosi ne samo kremasti užitak za nepce, već i blagu i zdravu podršku telu u danima posta – savršen i za svakodnevne, ali i za svečanije trpeze.
Pijace su prepune ovog mirisnog zelenila, šume ga daruju u izobilju, a domaćice ga pretvaraju u lekovite obroke. Donosimo vam recept za čorbu sa sremušom koja istovremeno hrani telo, jača imunitet i obnavlja iznutra.
To je bilo prvi put da je pomerena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni poslednji radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghojan iz Jermenske crkve.
Ekipa portala religija.rs posetila je crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u rodnom mestu blaženopočivšeg patrijarha srpskog, koja je postala simbol vere, upornosti i ljubavi, dok mozaik sa njegovim likom podseća na svetlost koju je ovaj veliki duhovnik ostavio.
Kad je došla, dobila je svoju keliju u kojoj su bili samo krevet bez dušeka, peć i ćebe preko kreveta. To je simbol početka prilagođavanja asketskom životu.
Bez kapi viška ulja, a hrskav do savršenstva — ovo starinsko jelo sa manastirskih trpeza pokazuje da istinska čarolija dolazi iz jednostavnosti i vere u meru.