Crkve i manastiri 22.10.2024 | 09:52

SVETINJA U KOJOJ SLEPI PROGLEDAJU, BOLESNI OZDRAVE: Meštani sela Banjica tvrde da se u Manastiru Stjenik čuda dešavaju vekovima

Izvor: Religija / Rina
Autor: Saša Tošić
SVETINJA U KOJOJ SLEPI PROGLEDAJU, BOLESNI OZDRAVE: Meštani sela Banjica tvrde da se u Manastiru Stjenik čuda dešavaju vekovima
RINA

Skriveno u podnožju planine Jelice, ovo sveto mesto privlači hiljade vernika koji dolaze sa nadom da pronađu isceljenje. Mošti Svetog Jovana Stjeničkog i voda sa svetog izvora poznati su po čudima koja su ovde zabeležena.

U podnožju planine Jelice, u mirnom selu Banjica nadomak Čačka, uzdiže se manastir Stjenik, jedna od najstarijih i najvažnijih srpskih svetinja. Pre sedam vekova braća Mrnjavčević pogigli su ovaj manastir koji nije samo simbol vere, već i mesto čuda koja se ovde dešavaju vekovima. Nad svetim moštima Svetog Jovana Stjeničkog, koji je nekada hodao ovim svetim tlom, mnogi su pronašli isceljenje i duhovni mir.

Foto: SPC
Ikona Svetog Jovana Stjeničkog

Manastir, smešten ispod brda Stjenik, vodi ka izvoru poznatom kao Svetinja, samo 500 metara uz strmi put. Ovaj izvor, za koji narod veruje da je obasjan božanskom milošću, bio je svedok bezbrojnih čudesnih događaja. Mnogi hodočasnici, u potrazi za lekom za svoje fizičke i duhovne boljke, dolazili su ovde sa nadom i verom.

- Devojčicu koja je rođena slepa, roditelji su dovodili ovde na izvor svakog praznika. Umivali su je vodom sa Svetinje, i nakon jednog bogosluženja, kad je imala tri godine, progledala je. Kasnije je postala učiteljica - svedoči stariji meštanin sela Banjica, opisujući jedno od mnogih isceljenja.

- Žena koja je bila srčani bolesnik, bajpaseve i operaciju je izbegla upravo zahvaljujući molitvi nad moštima i vodi sa svetog izvora. Danas vernici ovde vrlo često dolaze i svi sa sobom nose flaše, kako bi natočili vode i poneli svojim kućama - dodaje ovaj starac iz sela Banjica, prenosi Rina.

Sveti Jovan Stjenički, poznat po svojoj dubokoj molitvenoj posvećenosti, provodio je većinu svog života u postu i molitvi, sklonjen u pećini iznad manastira. Iako su Turci spalili manastir 1462. godine i ubili igumana Jovana, njegova svetost je preživela kroz vekove.

RINA
Izvor lekovitre vode nalazi se pored manastira, a meštani ga nazivaju Svetinja
 

Na mestu njegovog počinka podignuta je nova crkva, a njegove svete mošti su, prilikom obnove manastira na Vidovdan, 1950. godine, prenesene i položene unutar svetinje. Od tada, narod ovog kraja dolazi da se moli i traži isceljenje od brojnih bolesti, verujući u moć svetitelja koji im neprekidno pruža utehu i pomoć.

Do pre nekoliko godina, manastir Stjenik bio je dostupan samo putem uske stazice kroz šumu, uz potok, ali to nije sprečilo ljude da dolaze. Vernici su često ostajali čitavu noć u crkvi, bez obzira na hladne noći koje je donosila Jelica. Njihova vera bila je jača od svih prepreka. I zaista, Sveti Jovan je uvek pomagao.

Manastir Stjenik, sa svojim svetim izvorom i moštima Svetog Jovana, ostaje svetionik nade za sve one koji u veru polažu svoje molitve. Ovde, gde nebo dodiruje zemlju, ljudi i dalje pronalaze utehu i isceljenje, verujući da čuda nikada ne prestaju.