SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste.
Zanimljiv recept za ukusan i zdrav ručak ili večeru, koji se brzo priiprema, sigurno će vas oduševiti, ali i rashladiti.
Sastojci:
Pola šolje zrna heljde
1,5 šolja vode
200 g čeri paradajza
1 mala glavica ljubičastog luka
5 grančica svežeg peršuna
10 pera mladog luka
3 grančice sveže nane
maslinovo ili suncokretovo ulje
Sok od 1 limuna
biber, so po ukusu
1 prstohvat braon šećera
Priprema:
Skuvajte heljdu u tri puta više vode (u odnosu 1:3) oko 15 minuta. Dodajte so i biber po ukusu i kašiku ulja. Promešajte i nakon što se heljda skuvala, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi i upije višak tečnosti.
Sitno iseckajte zeleniš: peršun (bez drške), pera mladog luka, manju glavicu ljubičastog luka i sveže listove nane. Dodajte čeri paradajz isečen na polovine i promešajte, pa dodajte skuvanu heljdu. Začinite sa 2-3 kašike ulja, sveže isceđenim sokom od limuna, solju i mlevenim biberom po ukusu. Dodajte prstohvat braon šećera i dobro promešajte. Uživajte u ovoj osvežavajućoj salati.
Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste. Tradicionalni recept sa svetog brda Atosa, sjedinjuje ukus leblebije sa aromom crnog luka, bibera, tucane paprike, peršuna i bosiljka, a kombinacija senfa i maslinovog ulja dodaje dodatnu raskoš. Ovaj delikatesan namaz spaja bogate ukuse svežeg povrća, ribe i maslinovog ulja sa osvežavajućim dodirom limuna, stvarajući savršen dodatak za prepečeni hleb ili slane korpice. Brz i lak za pripremu, ovaj recept idealan je za sve koji žele uživati u obroku bogatom proteinima. Sojine ljuspice u paradajz sosu, servirane preko posne testenine, uz dimljeni tofu, stvoriće harmoniju ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
LEBLEBIJE NA HILANDARSKI NAČIN: Ukusan manastirski obrok koji se lako priprema, a teško zaboravlja
MILEŠEVSKA PAŠTETA OD OSLIĆA: Ukusan i zdrav obrok koji će obogatiti vašu trpezu, vikendom u Petrovskom postu
SAVRŠENE ŠPAGETE SA POSNIM BOLONJEZ SOSOM: Ukusno, zdravo i hranljivo rešenje za celu porodicu
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
U vreme posta i prolećne obnove tela, ova jednostavna čorba iz narodnog predanja vraća nas ukorenjenim vrednostima i ukusima detinjstva. Starinski, proveren recept objašnjava kako korak po korak pripremiti najlekovitiju čorbu od koprive.
Zapečeno savršenstvo od kukuruznog brašna i povrća koje hrani i telo i dušu – jednostavan recept bez jaja i mleka, idealan za dane posta na vodi.
U trenucima kada ponestaje ideja za jela bez ulja, ovo lagano i aromatično jelo od spanaća, pečurki, tahini paste i soja sosa donosi pravo osveženje i podseća nas da i vreme posta može biti ispunjeno kulinarskom radošću.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Pozvao je na trenutnu trezvenost prostim saznanjem da smo pozvani da živimo u spasonosnoj zajednici.
Protojerej Lambros iz Larise ispratio je još jedno dete na onaj svet. Njegova ćerka ubijena je nožem, a osumnjičeni je njen dvadesetjednogodišnji sin.
U svojoj priči naglašava to kako su ateisti uskraćeni jedne dimenzije, koja je spasonosna.
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
Veruje se da kada sveštenik daje blagoslov, Isus Hristos sam, preko sveštenika, blagosilja narod.