SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste.
Zanimljiv recept za ukusan i zdrav ručak ili večeru, koji se brzo priiprema, sigurno će vas oduševiti, ali i rashladiti.
Sastojci:
Pola šolje zrna heljde
1,5 šolja vode
200 g čeri paradajza
1 mala glavica ljubičastog luka
5 grančica svežeg peršuna
10 pera mladog luka
3 grančice sveže nane
maslinovo ili suncokretovo ulje
Sok od 1 limuna
biber, so po ukusu
1 prstohvat braon šećera
Priprema:
Skuvajte heljdu u tri puta više vode (u odnosu 1:3) oko 15 minuta. Dodajte so i biber po ukusu i kašiku ulja. Promešajte i nakon što se heljda skuvala, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi i upije višak tečnosti.
Sitno iseckajte zeleniš: peršun (bez drške), pera mladog luka, manju glavicu ljubičastog luka i sveže listove nane. Dodajte čeri paradajz isečen na polovine i promešajte, pa dodajte skuvanu heljdu. Začinite sa 2-3 kašike ulja, sveže isceđenim sokom od limuna, solju i mlevenim biberom po ukusu. Dodajte prstohvat braon šećera i dobro promešajte. Uživajte u ovoj osvežavajućoj salati.
Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste. Tradicionalni recept sa svetog brda Atosa, sjedinjuje ukus leblebije sa aromom crnog luka, bibera, tucane paprike, peršuna i bosiljka, a kombinacija senfa i maslinovog ulja dodaje dodatnu raskoš. Ovaj delikatesan namaz spaja bogate ukuse svežeg povrća, ribe i maslinovog ulja sa osvežavajućim dodirom limuna, stvarajući savršen dodatak za prepečeni hleb ili slane korpice. Brz i lak za pripremu, ovaj recept idealan je za sve koji žele uživati u obroku bogatom proteinima. Sojine ljuspice u paradajz sosu, servirane preko posne testenine, uz dimljeni tofu, stvoriće harmoniju ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
LEBLEBIJE NA HILANDARSKI NAČIN: Ukusan manastirski obrok koji se lako priprema, a teško zaboravlja
MILEŠEVSKA PAŠTETA OD OSLIĆA: Ukusan i zdrav obrok koji će obogatiti vašu trpezu, vikendom u Petrovskom postu
SAVRŠENE ŠPAGETE SA POSNIM BOLONJEZ SOSOM: Ukusno, zdravo i hranljivo rešenje za celu porodicu
Spoj avokada, kinoe, pasulja i šarenog povrća krije recept koji će vas nahraniti, iznenaditi i učiniti da se osećate lako – kao da ste pojeli zdraviju verziju sreće. Idealna za vrele dane kada telo traži snagu bez težine.
Bez mesa i bez glutena, ali bogatiji od mnogih glavnih jela – ovaj obrok od kinoe sa svežim povrćem oduševiće čak i one koji tvrde da ne vole zdravu hranu!
Karfiol, masline i paradajz u starom manastirskom jelu pokazuju kako se od jednostavnih sastojaka može pripremiti obrok koji hrani i telo i dušu.
Spoj skromnih sastojaka i posebnih začina pretvara ovo jelo u pravo bogatstvo ukusa – lagano, hranljivo i savršeno za dane posta.
Stari recept jeromonaha Jeroteja Draganovića pokazuje da skromnost u pripremi ne znači oskudnost u ukusu – obrok koji ispunjava i dušu i stomak.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Jednostavan stari, provereni recept za penaste kore, bogat aromatični fil i nežnu glazuru koji vraćaju porodične uspomene.
Recept iz vremena kada se sve spremalo bez žurbe ponovo osvaja — zahvaljujući bogatom nadevu, toploj čokoladnoj glazuri i uspomenama koje mirišu na maslo.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Dan nakon svoje krsne slave, Dobrija Radović je sahranjen na groblju u Barama Radovića.
Hiljade vernika širom vaseljene svedoče o blagodatima Svetitelja i dolaze na Eginu po utehu, nadu i isceljenje.
Čovek koji u bližnjem vidi brata, koji tuđu bol oseća kao svoju i koji bez računa i zadrške pruža ruku pomoći, postaje svedočanstvo žive vere.