Posni recepti 14.07.2024 | 16:24

OSVEŽAVAJUĆI LAGAN OBROK ZA VRELE LETNJE DANE: Salata od heljde sa svežim začinskim biljem i čeri paradajzom

Izvor: Religija
OSVEŽAVAJUĆI LAGAN OBROK ZA VRELE LETNJE DANE: Salata od heljde sa svežim začinskim biljem i čeri paradajzom
Shutterstock

Zanimljiv recept za ukusan i zdrav ručak ili večeru, koji se brzo priiprema, sigurno će vas oduševiti, ali i rashladiti.

Sastojci:

Pola šolje zrna heljde

1,5 šolja vode

200 g čeri paradajza

1 mala glavica ljubičastog luka

5 grančica svežeg peršuna

10 pera mladog luka

3 grančice sveže nane

maslinovo ili suncokretovo ulje

Sok od 1 limuna

biber, so po ukusu

1 prstohvat braon šećera

Shutterstock
Lagana letnja obrok salata od feljde, koja rashlađuje

Priprema:

Skuvajte heljdu u tri puta više vode (u odnosu 1:3) oko 15 minuta. Dodajte so i biber po ukusu i kašiku ulja. Promešajte i nakon što se heljda skuvala, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi i upije višak tečnosti.

Sitno iseckajte zeleniš: peršun (bez drške), pera mladog luka, manju glavicu ljubičastog luka i sveže listove nane. Dodajte čeri paradajz isečen na polovine i promešajte, pa dodajte skuvanu heljdu. Začinite sa 2-3 kašike ulja, sveže isceđenim sokom od limuna, solju i mlevenim biberom po ukusu. Dodajte prstohvat braon šećera i dobro promešajte. Uživajte u ovoj osvežavajućoj salati.