Posni recepti 12.06.2025 | 09:56

ZABORAVLJENI MIRISI IZ BAKINE KUHINJE: Čorba od crvenog sočiva koja greje dušu i vraća mir u dom

Slika Autora
Izvor: religuja.rs
Autor: Saša Tošić
ZABORAVLJENI MIRISI IZ BAKINE KUHINJE: Čorba od crvenog sočiva koja greje dušu i vraća mir u dom
Freepik/KamranAydinov

U vreme posta, kada tragamo za tišinom i smislom, ova jednostavna čorba vraća nas u dane kada se iz svake šerpe širila ljubav — pripremite je baš onako kako su to činile naše bake.

U danima posta, kada se dom ispuni tišinom i blagim mirisima iz kuhinje, sećanja nas često vraćaju u detinjstvo - u bakinu kuću, gde se na šporetu tiho krčka čorba od crvenog sočiva. U toj jednostavnoj, ali bogatoj čorbi, nije bilo samo povrća i zrna, već i utehe, molitve i neizgovorene ljubavi. Bake su je najčešće pripremale u danima posta, na ulju, poštujući ritam crkvene godine, ali i mimo toga - jer je ova čorba bila omiljena zbog svog ukusa, jednostavnosti i sposobnosti da nahrani dušu isto koliko i telo. Danas, kada ponovo tražimo smisao u jednostavnom, vraćamo se tom receptu, kao molitvi na tanjiru - mirnoj, toploj i istinitoj.

Sastojci:

250 g crvenog sočiva

1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna ili paškanata
2 čena belog luka
1 list lovora
So i biber po ukusu
1 ravna kašičica aleve paprike
2 kašike paradajz-pirea ili 1 svež paradajz (oljušten i sitno seckan)
3 kašike ulja
Voda ili posna supa od povrća
Po želji: malo sušenog začina (npr. sušeni celer ili začin bez aditiva)
Freepik/KamranAydinov
Posna čorba od crvenog sočiva

 

Priprema:

Isperite crveno sočivo pod mlazom hladne vode. Po želji ga možete potopiti sat ranije da omekša (nije obavezno). U šerpi zagrejte ulje. Dodajte sitno seckan crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte narendanu šargarepu i peršun, pa sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte i sitno seckan beli luk.

Kad povrće omekša, umešajte alevu papriku i paradajz-pire. Dinstajte još minut da paprika ne zagori. Dodajte isprano sočivo i nalijte oko 1,5 litra vode ili povrtne supe. Ubacite list lovora. Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri oko 30–40 minuta, dok sočivo ne omekša. Po potrebi dolijte još tečnosti.

Pred kraj kuvanja posolite, pobiberite i dodajte po ukusu suve začine. Ako volite gušću čorbu, možete izblendirati deo čorbe štapnim mikserom, pa sve vratiti u šerpu.