Mrsni recepti 20.06.2025 | 09:28

OBAVEZNO PROBAJTE OVO STARINSKO JELO NEOBIČNOG NAZIVA, ALI OČARAVAJUĆEG UKUSA I MIRISA PRAZNIČNE TRPEZE: Recept za juvalake koji se prenosi s kolena na koleno

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OBAVEZNO PROBAJTE OVO STARINSKO JELO NEOBIČNOG NAZIVA, ALI OČARAVAJUĆEG UKUSA I MIRISA PRAZNIČNE TRPEZE: Recept za juvalake koji se prenosi s kolena na koleno
Shutterstock/Tatiana Volgutova

Nežne mesne loptice u kiselkastom sosu, nekada su se spremali pod sačem, a danas svojim mirisom i ukusom i dalje okupljaju porodicu oko stola – posebno na prvi dan Ramazanskog bajrama

U toplini doma, miris bajramske sofre budi najlepša sećanja – na okupljanja, radost, zagrljaje i mirise jela koja su se spremala s posebnom pažnjom. Ramazanski bajram, praznik koji dolazi kao kruna meseca posta, nije samo vreme radosti i susreta s voljenima, već i trenutak kada se na trpezi nađu najdraži ukusi. Posle 30 dana odricanja, vernici prvi put sedaju za ručak – onaj svečani, bajramski, kojim se slavi duhovna pobeda.

Među jelima koja krase ove posebne trenutke, izdvajaju se tradicionalni juvalaci – mirisni, nežni zalogaji koji spajaju generacije i ukazuju poštovanje porodičnoj trpezi i običajima koji, iako se menjaju kroz vreme, u srcima ostaju nepromenjeni.

Sastojci:

Za juvalake:

500 g mlevenog junećeg mesa, dva puta samlevenog
biber
so
3 supene kašike brašna (za valjanje)
2 supene kašike masla (ili putera)

Za hamur (sos):

250 ml vrele vode
1 supena kašika putera
3 supene kašike oštrog brašna
1 manja šoljica sirćeta (fildžan – tradicionalna merica)
2–3 čena belog luka
mlevena crvena paprika i malo masla za prelivanje

Shutterstock/Tatiana Volgutova
Tradicionalni juvaluci u hamuru gotovo obavezan seu deo bajramske trpeze

 

Priprema:

U tiganj stavite pola kašike masla, pa ga na srednjoj temperaturi lagano otopite. Dodajte polovinu mlevenog mesa i kratko ga prodinstajte dok ne ispari tečnost. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.

Kada se meso ohladi, sjedinite ga sa preostalim sirovim mesom. Posolite, pobiberite i dobro izmešajte rukama. U međuvremenu pripremite tepsiju i obilno je pospite brašnom – u njoj ćete valjati juvalake.

Od smese oblikujte male loptice, veličine većeg lešnika ili oraha. Uvaljajte ih u brašno, ali povremeno protresite tepsiju da se oblože sa svih strana.

Zatim u tiganj stavite kašiku masla i dodajte vrlo malo ulja. Na srednjoj vatri pržite juvalake, često pomerajući tiganj da se ravnomerno zarumene. Ne treba da plivaju u masnoći. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite sa strane.

Sada pripremite hamur – blag, kiseli sos. U tiganj stavite kašiku masla, otopite ga, pa dodajte 2–3 kašike oštrog brašna i kratko propržite. Ubacite usitnjen beli luk, a kada brašno postane zlatno, sipajte čašu vrele vode i fildžan sirćeta. Mešajte dok ne dobijete ređu glatku smesu bez grudvica, nalik čorbi. Posolite i pobiberite po ukusu.

Kada hamur provri, dodajte u njega pržene juvalake i kuvajte ih još 5–6 minuta na tihoj vatri.

Serviranje:

Na kraju, zagrejte malo masla s mlevenom crvenom paprikom i time prelijte gotove juvalake. Poslužite ih uz pilav – i neka vaša praznična trpeza bude za pamćenje.