Crkve i manastiri 25.09.2024 | 10:21

VASKRSENJE MONAŠKOG ŽIVOTA U SRCU HERCEGOVAČKIH PLANINA: U Čelebićima se osniva prvi manastir nakon vekova uništavanja (FOTO-GALERIJA)

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
VASKRSENJE MONAŠKOG ŽIVOTA U SRCU HERCEGOVAČKIH PLANINA: U Čelebićima se osniva prvi manastir nakon vekova uništavanja (FOTO-GALERIJA)
Foto: Privatna arhiva/Dušan Bodiroga

Na prostoru bogatom istorijom i obeleženim stradanjem, osveštan je Skit Svetih Joakima i Ane, koji će postati ženski manastir, oživljavajući zaboravljene korene duhovnosti.

Nedavno je osveštan Skit Svetih Joakima i Ane u Čelebićima, na teritoriji Opštine Foča, koji nosi veliku duhovnu i istorijsku težinu. Na praznik posvećen Svetim Joakimu i Ani, ova monaška kelija, koja bi trebalo da preraste u prvi manastir na teritoriji ove opštine, proslavila je svoju slavu. Osveštanje skita predstavlja ispunjenje jednog duhovnog sna koji je vekovima bio nedostižan za ovaj kraj, ali sada, kroz blagoslov i molitvu, dobija svoje mesto u srcima vernog naroda.

Foto: Privatna arhiva/Dušan Bodiroga
Obeležavanje slave Skita Svetih Joakima i Ane

Duhovni život na ovom prostoru, bogat mučeničkom istorijom i svetim predanjem, dobio je novo poglavlje dolaskom monahinje Minodore (Ružić), koja je rodom iz Čelebića. Vratila se na ove svete prostore uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, da oživi monašku tradiciju i pripremi put za formiranje ženskog manastira. 

- U Čelebićima se osniva prvi manastir na teritoriji opštine Foča, čime ovaj kraj postaje duhovni centar. Ove godine, brat i ja smo bili kumovi slave monaške ćelije posvećene Svetim Joakimu i Ani. Posebnu čast Čelebićima je ukazao brat Vitomir Todović, koji je doneo u crkvu kopiju Miroslavljevog jevanđelja iz 12. veka, najstarijeg srpskog ćiriličnog pisanog spomenika - rekao je Ognjen Bodiroga, dok njegov brat Dušan  za „Religiju“ svedoči o istorijskoj važnosti ovog trenutka.

- Skit u Čelebićima osveštan je 4. jula ove godine. To je monaška kelija posvećena Svetim Joakimu i Ani, koja bi trebalo da preraste u ženski manastir.

Ovaj skit se nalazi u blizini Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, koja ima svoju posebnu priču. Temelji crkve osveštani su pre Drugog svetskog rata, kada je u Čelebićima služio paroh Sveti Momčilo Grgurić. On je kasnije mučenički postradao od komunista, a kanonizovan je pre 20 godina. Ova crkva, kao i budući manastir, podsećaju na masovno stradanje Srba iz Čelebića tokom Prvog svetskog rata, kada su mnogi mučenički postradali u austrougarskim koncentracionim logorima.

Foto: Privatna arhiva/Dušan Bodiroga
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima

- Hram Uspenja Presvete Bogorodice napravljen je kao spomen-crkva za mučenički postradalih sto Srba iz Čelebića u Prvom svetskom ratu - dodaje Bodiroga.

Obnova monaškog života u ovom kraju nije samo duhovna uteha, već i podsećanje na prošlost koja je bogata verom i stradanjem. Iako su manastiri koji su nekada postojali na ovim prostorima uništeni dolaskom Osmanlija, pisani tragovi i narodno predanje svedoče o njihovom postojanju.

- Imamo dokaz o njihovom postojanju u pisanim dokumentima u arhivu, a nešto je sačuvano i u narodnom predanju - kaže Bodiroga, naglašavajući važnost očuvanja ovih svetih spomenika.

Skit Svetih Joakima i Ane postaje simbol vaskrsenja duhovnog života u Foči, a njegova uloga kao ženskog manastira dodaće novu dimenziju ovom mestu, gde će molitva i monaški mir ispuniti svaki kutak. Ovaj skit neće biti samo svetionik vere, već i mesto sećanja na mučenike i svetitelje koji su svojim žrtvama utrli put budućim pokolenjima.