Praznici i sveci 08.10.2024 | 05:01

ONA SE PRERUŠILA U MUŠKARCA I OTIŠLA U MANASTIR, OTAC JE NIKAD NIJE PREŽALIO: Danas je Prepodobna Efrosinija, ali obeležavamo i još jednog velikog sveca

Autor: M.M.
ONA SE PRERUŠILA U MUŠKARCA I OTIŠLA U MANASTIR, OTAC JE NIKAD NIJE PREŽALIO:  Danas je Prepodobna Efrosinija, ali obeležavamo i još jednog velikog sveca
Prntskrin Sveti Sergije Radonješki

Sveti Sergiju Radonješkom, koga takođe danas obeležavamo, više puta se javila Bogorodica.

SPC i njeni vernici 8. novembra obeležavaju dva svetitelja - Prepodobnu Efrosiniju i Svetog Sergija Radonješkog.

Prepodobna Efrosinija

Prntskrin
Prepodobna Efrosinija

Bila je ćerka bogatog i znamenitog čoveka Pafnutija iz Aleksandrije. Roditelji su je vaspitavali u hriščanskom duhu.

Nije htela da se udaje već se kao devojka preobukla u muškarca i otišla je kod  igumana jednog manastira koji je primi za pomoćnika. Rekla je da se zove Izmaragd. Tu je postom i molitvom prevazišla sve monahe u manastiru. 

Posle 38 godina njen otac, dobar hrišćanin, Pafnutije je posetio manastir, i iguman ga je uputio kod Izmaragda na molitvu i utehu.

"Izmaragd poznade Pafnutija a Pafnutije ne pozna Izmaragda", piše u žitijama.

Kada se otac ispovedio i izrazio tugu za izgubljenom ćerkom, Izmaragd mu je rekao, da ne gubi nadu, jer će još u ovom životu videti kćer, i zamoli ga da opet dođe kod njega za tri dana. Kada je Pafnutije opet došao Izmaragd je bio na samrtnoj postelji.

Tada se ćerka obratila ocu:

"Ja sam Efrosinija, kćer tvoja; ti si otac moj!"  

Otac dugo nije mogao da dođe k sebi od iznenađenja. U jednom trenutku Efrosinija je umrla, dok je otac nad telom ćerke plakao. Odmah pošto je sahranio kćerku, Pafnutije je i sam otišao u manastir, gde je živeo u ćeliji svoje ćerke. Upokojio se posle deset godina.

Sveti Sergije Radonješki

Prntskrin
Sveti Sergije Radonješki

Veliki podvižnik i svetilnik ruske crkve. Rodio se 1313. god. u Rostovu od pobožnih roditelja Kirila i Marije. Po smrti roditelja Vartolomej, tako mu je bilo kršteno ime, zamonašio se i osnovao porodicu Svete Trojice u šumama Radonežskim. Ceo život je proveo u trudu i molitvi.

"Zbog njegove čistote srca udostoji se dara čudotvorstva, te je i mrtve vaskrsavao imenom Hristovim", piše u žitijama.

Više puta javila mu se Sveta Bogorodica. Kneževi i vladike dolazili su k njemu radi saveta. On je lično blagoslovio kneza Dimitrija Donskog i predskazao mu pobedu u ratu za oslobođenje Rusije od Tatara.

Sveti Sergije upokojio se 1391. god. Posle smrti javljao se više puta raznim licima.

Duhovna riznica 07:00 | 05.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ljubav se poništava bezakonjima. Što je više grehova, manje je ljubavi"

Sveti Teofan je u svojoj misli za 15. subotu po Pedesetnici, poručuje da su ljubav i moralna odgovornost temelj ljudskog postojanja. Njegove misli podstiču nas da budemo svesni kako greh i bezakonje hladne ljubav i umanjuju našu sposobnost da se povezujemo jedni s drugima. On nas poziva da se borimo protiv sebičnosti i egoizma koji su koreni mnogih problema u društvu. Kroz lične izbore, kao što su odricanje od sebičnih želja i pružanje ljubavi drugima, možemo doprineti stvaranju boljeg sveta.

Duhovna riznica 08:00 | 07.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Pažnja prema sebi, trezvoumlje i bodrost jesu jedinstvene poluge za podizanje naše otežale prirode"

Sveti Teofan objašnjava da, iako spoljašnje nije neophodno, ono ipak ima svoju vrednost kada odražava unutrašnje stanje duše. Problem nastaje kada se fokusiramo isključivo na vidljivo, misleći da smo ispunili sve dužnosti, dok zapravo zaboravljamo na unutrašnji sadržaj. To nas može dovesti do površnosti i udaljenosti od pravog duhovnog života. On savetuju da uvek težimo ka unutrašnjem, koristeći spoljašnje kao sredstvo izražavanja naše vere. Pravi duhovni napredak zahteva pažnju prema sebi, trezvenost i hrabrost. Ove vrline su ključne za prevazilaženje sklonosti ka onom što je nisko i prolazno.