Posni recepti 27.12.2025 | 12:52

MANASTIRSKA RAZLEVUŠA - ZDRAVIJE I UKUSNIJE JELO NISTE PROBALI: Recept iskušenice Stojke spaja toplinu i snagu u svakom zalogaju

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MANASTIRSKA RAZLEVUŠA - ZDRAVIJE I UKUSNIJE JELO NISTE PROBALI: Recept iskušenice Stojke spaja toplinu i snagu u svakom zalogaju
shutterstock/MicrostockStudio

Otkrijte kako tikvica, heljdino mleko i sveže zelje u Stojkinoj izlevuši postaju hranljivo, postno jelo koje hrani telo i dušu, donoseći toplinu i snagu u svakom zalogaju.

U kuhinji manastira Bogorodice Trojeručice u Ripnju Stojkina izlevuša nastaje polako, gotovo ritualno. Tikvica se pažljivo renda, heljdino mleko se meša sa kukuruznim brašnom, a sitno seckano sveže zelje unosi svežinu u glatko testo koje obećava toplotu i snagu. Kada u rerni izlevuša porumeni, njen miris ispuni prostor, nežno pozivajući na pauzu i trenutak preispitivanja. Ovo jelo, jednostavno po sastavu ali bogato hranjivim i zdravim sastojcima, spada u postna jela manastirske kuhinje i hrani telo i dušu, podsećajući da i najmanji trud u kuhinji može doneti toplinu i radost koja traje duže od samog obroka.

Sastojci

½ tikvice
Sveže zelje ili spanać
Belo brašno
1 šolja kukuruznog brašna
Heljdino mleko
So
Prašak za pecivo
Malo kisele vode (po želji)
Malo ulja (po želji)

Priprema

Najpre izrendajte tikvicu i posolite. Dodajte heljdino mleko, belo i kukuruzno brašno, prašak za pecivo i malo kisele vode. Umešajte glatko testo. Umiješajte pregršt sitno seckanog svežeg zelja ili spanaća, kako bi testo dobilo svežinu i dodatnu hranljivost. Promešajte i izlijte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C dok izlevuša ne porumeni. Kada je gotova, izvadite je iz rerne, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se malo prohladi. Isecite i poslužite toplo.

Savet

Manastirsku razlevušu po vrhu možete posuti susamom, ili crnim kimom, za bogatiji ukus.